İmralı’da 6 aylık avukat görüş yasağını değerlendiren HDP’li Gergerlioğlu, ‘Avukat görüşleri sayesinde barış yolunun açılabileceğini düşünüyoruz’ dedi. Kaplan ise ‘Yol haritası uygulansaydı Türkiye düze çıkardı’ dedi
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a ilişkin, Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği tarafından 23 Eylül tarihinde alınan 6 ay süreli avukat görüş yasağı kararının yankıları sürüyor. 2005 ve 2009 yılları arasında verilen hücre cezalarıyla, yine Öcalan’ın 2009 yılında savunmasının devamı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) sunduğu 156 sayfalık “Yol Haritası”nın yasağa gerekçe göstermesine bir tepki de Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili ve avukat Hasip Kaplan ile HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan geldi.
‘AKP’nin çözüm iradesi yoktu’
Öcalan’ın Türkiye getirildiği 15 Şubat 1999’dan bu yana sistemli olarak tecrit ve izolasyon politikalarına maruz bırakıldığını belirten Kaplan, bunun hem iç hukuk hem de Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi. Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) de bu konuda inceleme ve uyarılarını, öte yandan AİHM’nin verdiği hak ihlalleri kararlarını hatırlattı.
Görüş yasağına konu yapılan “Yol Haritası”nın içeriğinde ateşkesin sağlanması, sınır ötesine çekilme, içeride atılacak demokratikleşme adımları, Kürt kimliğinin tanınması, kültürel hakların tanınması, demokratik siyasetin önünün açılması gibi çok kapsamlı çözüm önerilerinin olduğunu kaydeden Kaplan, Dolmabahçe Mutabakatı’nın da “Yol Haritası’nın” özü niteliğinde olduğunun altını çizdi. Kaplan devamında, ‘AKP’nin bir çözüm iradesi yoktu. Olsaydı Dolmabahçe’deki açıklamadan sonra güçlü bir irade gösterilirdi. Ve o güçlü iradeyle, Yol Haritası’nda gösterildiği gibi bir çözüme gidilseydi, Türkiye düze çıkardı, trilyonlarını boşa harcamamış olurdu ve iç barışını sağlardı. Öte yandan iç hukukunu sağlayarak, demokratikleşme yolunda, Avrupa Birliği yolunda ilerleme kaydederdi” diye belirtti.
‘Bir çözüm olması gerek’
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kürt meselesinin barışçıl, insani, vicdani ve ahlaki çözümünden başka bir yol olmadığının altını çizdi. Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Bunun için İmralı’yla görüşmelerin kesilmesinin kabul edilecek bir tarafı yok. Türkiye bu noktada vakit kaybediyor. 2 buçuk yıllık barış süreci ve 5 yıldır devam eden çatışmaların yaşandığı bir süreç oldu. Kürt meselesini konuşan, özgürlük diyen, hak diyen, hukuk diyen herkes zindanlara dolduruluyor. Barış yanlıları bir çözüm olması gerektiğini düşünüyor. Tabi ki avukat görüşlerinin kısıtlanmaması gerekiyor. Avukat görüşlerinin kısıtlanmasının hiçbir anlamı yok. Avukat görüşleri sayesinde en azından bir barış yolunun açılabileceğini düşünüyoruz.
‘Barışın yolu açılmalı’
“Yol Haritası”nın yasağa gerekçe yapılmasını, “çözüm yolunu engelleme çabası” olarak değerlendiren Gergerlioğlu, “Kolombiya’da, İrlanda’da, Filipinlerde, Güney Afrika’da çözümün yolu bulundu. Sorunlar olabilir ama barışın yolu açılmaya çalışılıyorsa bunun önün kesilmemeli. Sonuçta Abdullah Öcalan da bir fani. Onun vefatı vuku bulursa, işin doğrusu bu şanslar da kaybedilebilir. En azından bunların değerlendirilmesi lazım. Barışın yolunun açılması, son derece önemli. Barışın sağlanması tüm Türkiye’nin huzur ve mutluluğu anlamını taşır. Burada aslında barış anlayışına yönelik bir engelleme olduğunu görüyoruz” dedi.
MA / İdris Sayılğan