Eşitlik İçin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için Meclis’i göreve çağırdı. Tüm siyasi parti ve milletvekillerinin, sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyleyen platform, taleplerini sıraladı
AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alması ve uygulamaması kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının ve şiddetin önünü açtı. Kadın örgütlerinin alanlara çıkarak sık sık protesto ettiği bu büyük hak gaspı uluslararası çapta da tepki görüyor. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve hukuk kurumlarının da konuyla ilgili eleştirdiği iktidar, kadın düşmanı politika ve uygulamalarına devam ediyor. Birçok kadın örgütü, kadın ağı ve grubunun içinde olduğu Eşitlik İçin Kadın Platformu da (EŞİK), İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasının son bulması ve etkin bir şekilde uygulanması için çeşitli çalışmalar yürütüyor. EŞİK, sözleşmeyle ilgili yaptığı son çalışmada, 1 Ekim’de çalışmaya başlayacak olan Meclis’i, kadına yönelik şiddetle mücadele edilmesi, sözleşmesinin uygulanması ve denetlenmesi konusunda işlevini yerine getirmesi için göreve çağırdı.
GREVIO Türkiye Raporu
İçinde Türkiyeli parlamenterlerin de bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (PACE) Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi’nin, 11 Eylül 2020’de İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir açıklama yayınladığını ve parlamenterleri göreve çağırdığını dile getiren EŞİK, Komite’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddete son verilmesinde oynadığı hayati role verdikleri desteği pekiştirecek etkinlikler düzenlenmesi için çağrıda bulunduğunu ifade etti. Sözleşmenin denetleme organı olan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu’nun (GREVIO), Türkiye’nin atması gereken adımları bir raporla net bir biçimde ortaya koyduğunu da hatırlatan EŞİK, bu raporun gereklerinin de yerine getirilmediğini söyledi. 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisinin dahi yaptırılmadığı eleştirisinde bulunan EŞİK, kadın cinayetlerinin cinskırım boyutlarına ulaştığı Türkiye’de, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma tartışmasının yapılmasını ‘vahim’ olarak niteledi.
Kadınlara karşı savaş var
EŞİK, karalama kampanyalarına son verilmesi için Meclis Başkanlığı’nı ve Meclis’i göreve çağırdı. EŞİK, şöyle devam etti: “Bu görev aynı zamanda ‘herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmamayı’ içeren milletvekili yemininin de bir gereğidir. İstanbul Sözleşmesi’nin bütüncül politikalar bağlamındaki 7. maddesi ve ‘İzlemede parlamentonun rolü’ başlıklı 70. maddesi, Sözleşme’nin uygulanmasında parlamentonun önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun son paragrafı da parlamentoyu Sözleşme’nin uygulanmasını denetlemeye davet etmektedir.”
Sözleşmeye sahip çıkın
EŞİK, Meclis’i göreve çağırdığı açıklamada, 5 maddede özetlediği taleplerini de sıraladı. Taleplerinin yerine getirilmesini isteyen EŞİK, Meclis Başkanlığı’nın yanı sıra tüm siyasi partileri ve milletvekillerini, sivil toplumu kadına karşı şiddetle mücadelede kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye; bu alanda çalışan kadın örgütlerini desteklemeye, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırdı. Tüm yetkililere ve özellikle de Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a seslenen EŞİK’in talepleri şu şekilde sıralanıyor:
• Acilen, hala resmi çevirisi yapılmamış olan 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisini yaptırınız ve Raporu tüm milletvekillerine ulaştırınız.
• Raporun hükümet, bakanlıklar ve yargı kurumları, ulusal ve yerel düzeyde ilgili tüm kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, medya, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK’lar ve diğer sivil toplum örgütleri ve tüm ilgili kesimlerle kapsamlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayınız; kendi eylem planlarını ve geri bildirimlerini isteyiniz.
• Meclis’in ilk işlerinden biri olarak GREVIO Türkiye Raporu’nun Meclis’de görüşülmek üzere özel olarak gündeme alınmasını sağlayınız. İlgili kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK’ların görüş ve önerilerini alarak ve Meclis’deki tüm partileri sürece dahil ederek Türkiye’nin şiddetle mücadele konusundaki yol haritasının/eylem planının geniş katılımla çıkartılması için çalışınız.
• Kadına karşı şiddet ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışmaları 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren Meclis gündemine alınız. Meclis’in tüm çalışmalarında, İstanbul Sözleşmesi’nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirmeye özen gösteriniz.
• EŞİK – Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun 17 Eylül 2020 tarihli basın açıklamasında da talep edildiği gibi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 25 Kasım günü Meclis’de özel bir oturum düzenleyerek kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin 70. maddesi gereği Sözleşme’nin uygulanması konusundaki parlamenter denetim görevinin yerine getirilmesini sağlayınız.
HABER MERKEZİ