Doğaya verdiği zararlar ve halkın tepkisine rağmen HES ve RES yapımları sürüyor. Erzurum, Yozgat ve Yalova’da yeni santraller yapılıyor
Doğaya verdikleri tahribat ve zarar rağmen HES ve RES yapımları aralıksız sürdürülüyor. Artvin ve Erzurum sınırları içiresinde olan Tortum çayı üzerine 2’nci, Yozgat Çekerek’te bir HES yapılırken, Yalova Armutlu’ya ise 55 RES yapılıyor.
Artvin’in, Yusufeli İlçesi, Morkaya köyü ile Erzurum İli, Uzundere İlçesi, Çağlayan ve Ulubağ köyleri sınırları içerisinden geçen Tortum Çayı üzerinde, “32 MW Tortum II Regülatörü ve HES ile Kırma-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesi”nin hayata geçirileceği açıklandı. 2017 yılında Erzurum’un Uzundere ilçesinde ‘HES’ projesi için düzenlenen halkın bilgilendirilmesi toplantısında tartışma çıkmıştı. Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, buraya HES yapılırsa çevreyle ilgili faciaya neden olur demiş ve toplantıya katılan köylülerin HES şirketi görevlilerine tepki göstermesi sonrası toplantı yapılamadan firma yetkilileri ilçeyi terk etmek zorunda kalmıştı. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla aynı proje için acele kamulaştırılma yapılmış ancak aradan geçen 6 yılda herhangi bir adım atılmamıştı. Şirketlerin taleplerini emir telakki eden geçmiş hükümetler ve Cumhurbaşkanlığı sistemi de benzer uygulamaları sürdürmekte. Aydın’da jeotermal santral için geçtiğimiz gün yine Bakanlar Kurulu acele kamulaştırılma kararı aldı.
Can suyu üzerine HES
Mevcutta kurulu ve işletmede olan Çekerek (Süreyyabey) Barajı’ndan, Geldingen ve Merzifon ovalarının sulanması için sulama yatağına bırakılan su ve dereye salınan can suyu üzerinde 13,83 MW kapasiteli Çekerek HES ile ilgili olarak verilen ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulundu. Komisyonun sonuçlandırdığı ÇED raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün süre ile görüşe açıldığı duyuruldu. HES projelerinin yarattığı en büyük yaşamsal etki, suyun nehir yatağından alınması ve can suyu adı altında verilen çokaz bir miktar suyun nehre bırakılması ÇED raporlarında yeterli bulunuyor. Can suyu adı altında nehirlerin ise kuruduğu birçok bölgede görülebiliyor. Durum böyleyken mevcut sulama barajından tarım arazilerine salınan suyun ve can suyu adı altında bırakılan az miktardaki suyun da alınıp üzerine HES kurmaya kalkışmak su ve yaşam düşmanlığının en son göstergesi olarak karşımıza çıktı. Bölge halkının HES’e karşı yürüttüğü mücadeleyi tüm Türkiye duymuş ve HES’ karşı yapılan eylemlerin tümü jandarmanın baskısına ve saldırısına uğramıştı.
Armutlu’ya 55 adet dev RES
Türkiye’nin dört bir yanında süren meraları ve ormanları adeta istila eden Rüzgar Enerji Santrallerine (RES) Yalova’nın Armutlu ilçeside dahil edildi. Yapılan açıklamalara göre, Erguvan Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Yalova’nın Armutlu ve Çınarcık İlçeleri sınırları içinde yer alan bölgede 110 Megawat (MW) gücünde “Göktepe Rüzgâr Enerji Santrali (RES)” projesiyle elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Şirket 110 MW güç için 55 adet dev büyüklükte rüzgar panelleri kuracağını açıklarken alternatif olarak çok daha büyük kanatlara sahip 32 tribün kurulabileceğini açıkladı. Daha önce bu RES’lerin İstanbul ve Kocaeli İlleri, Şile, Dilovası ve Gebze İlçeleri Beşkardeşler Mevkii’nde planlandığı ancak ÇED onayı alınamadığı için projede saha değişikliğine gidildiği belirtiliyor. Daha önce başvuru yaptığı bölgelerde ÇED onayını alamayan firma bu bölgede bu onayı nasıl alacağı merak konusu.
EKOLOJİ SERVİSİ