İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, 3 Mayıs 2018 tarihinden bu yana İçişleri Bakanlığı’ndan randevu alamadıklarını söyleyerek, partilerinin kuruluşunun engellendiğini belirtti
İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), 3 Mayıs 2018’den bu yana kurulamıyor. Farklı tarihlerde İçişleri Bakanlığı’na başvuru için giden parti yöneticileri, bakanlık binasına alınmadı, randevu da verilmedi. PİA’nın kurulması için yapılan başvuru üzerinden geçen zaman boyunca, 21 yeni siyasi parti kuruldu. Yargıtay’ın faaliyette olan partiler listesine göre toplam 97 partiden 17 tanesi 2020 yılında kuruldu.
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde “Siyasi Parti Kuruluşu Nasıl Yapılır?” başlığı altında, “Siyasi partiler, aşağıda belirtilen ve her birinden beşer adet hazırlanan bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzel kişilik kazanırlar” deniliyor.
Söz konusu bildiri ve belgeleri birçok kez İçişleri Bakanlığına götürdüklerini belirten PİA Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, yaşadıkları süreci Mezopotamya Ajansı’na (MA) Emrullah Acar’a anlattı.
‘Sağlıklı cevap vermiyorlar’
Sadece ilk kez başvurularında İçişleri Bakanlığı binasına alındıklarını söyleyen Kaya, daha sonra defalarca gitmelerine rağmen içeri alınmadıkları belirtti. Kaya, daha sonra yaşananları şu şekilde özetledi: Dosyayı PTT aracılığıyla kargo yoluyla gönderdik. Üzerinden aylar geçti ama bize bir dönüş olmadı. Hep soruyorduk ama sağlıklı bir cevap vermiyorlardı. Başvurudan 6 ay sonra birkaç arkadaşla bakanlık binasına gittik. Bizi içeri almadılar, randevu talep ettik vermediler. Bakanlığın nizamiye denilen bölgesinde bizi beklettiler ve uzun uzun tartıştık polislerle. Bakanlığın içinden kim olduğunu bilmediğimiz birileri polislere talimat geçiyordu ve bizim içeri alınmamamızı söylüyordu.
Soylu’dan cevap
Yaşananlar sonrası İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundukları bilgisini veren Kaya, “Suç duyurusunun üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Yaklaşık üç ay önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla bize bir belge geldi. Belgede şunlar yazıyordu: ‘Evraklarınızı kabul etmememizin nedeni dosyayı kargo ile göndermeniz, elle bizzat kendiniz getirmeniz gerekirdi. Parti kurmak önemli bir mesele siz nasıl kargoyla gönderirsiniz?’ Biz onların yol göstermesi üzerine kargo ile gönderdik ama iki yıl sonra bize bu cevabı verdiler.”
Bakanlıktan kendilerine gelen belgeyle tekrar İçişleri Bakanlığına gittiklerini söyleyen Kaya, yine içeri alınmadıklarını belirtti. Yaklaşık bir ay önce noter aracılığıyla İçişleri Bakanlığından randevu talep ettiklerini aktaran Kaya, talebin ulaşmasına rağmen kendilerine bir dönüş yapılmadığını ifade etti.
‘Makul gerekçe söylemiyorlar’
2020 yılında onlarca siyasi partinin kurulduğuna dikkat çeken Kaya, “Bize makul bir gerekçe söylemiyorlar ama biz biliyoruz ki düşüncesi Kürtçe olan, Kürtlerin birliği için çalışacak bir parti olduğumuz için bize engel çıkarıyorlar. Çünkü bu onların işine gelmiyor. Bize karşı özel bir uygulama var, eksiklerimiz yok ama 2 yıldan fazladır bize randevu verilmiyor. Bu bize şunu gösteriyor; Kürtlerin siyasete girmesini istemiyorlar” diye konuştu.
Kaya, partinin kuruluşunun yapılamamasından dolayı tüzel kişilik kazanmadıklarını ve bu nedenle teşkilatlarını açamadıklarını söyledi.
HABER MERKEZİ