Mevsimlik tarım işçiliği yaparak, zorlu ve kötü koşullarda hayatlarını idame ettirmeye çalışan Mehmet çeker hasta olduğu için çalışamıyor ve belinden rahatsızlığı olmasına rağmen rapor da verilmiyor
Reyhan Hacıoğlu
Yaşanan ekonomik krizle birlikte birçok yurttaş geçim derdi çekerken, birçok yurttaş ise aç kalmamak için çok zorlu koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Onlardan biri de Çeker ailesi. Mevsimlik tarım işçiliği yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan baba Mehmet Çeker hasta olduğu için çalışamıyor ve çok uğraşmasına rağmen bir rapor verilmiyor. Çeker seslerinin duyulmasını istiyor.
‘Paramız yok, sigortamız yok’
Diyarbakırlı olan Çeker ailesi Balıkesir’de domates tarlasında mevsimlik tarım işçiliği yaparak, zorlu ve kötü koşullarda hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Mehmet Çeker ciddi rahatsızlıkları olduğunu belirterek yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Eskiden inşaatlarda çalışıyordum. Evet, bir para yoktu ama en azından borcumuz yoktu. Bel fıtığı olunca o işi bıraktım. Sonra tarım işine başladım, 2016’da ameliyat oldum. Sonrası zaten kâbus. İstanbul’da inşaatta başladı, orada imkânım olmadı, Diyarbakır’da gittim doktora ‘Fıtığın patlamış’ dedi. Bir sürü harcım borcum vardı. Sonra gelip bu işe girdik. Ama bel fıtığım olduğu için bu işte de sakat kaldım, rapor verin diyorum yok kimse rapor da vermiyor. Çalışmasam nasıl olacak. Başka gelirimiz yok, paramız yok, sigortamız yok, gelip 4 ay çalışıp 8 ay köye dönüyoruz. Peki, bu halde ben aileme nasıl bakayım? Borç borca dönüyor. İnanın o kadar çok borcum var ki. Zaten çocuklarımın çalışması da unla şekere gidiyor.”
‘Ailemin hali bu’
Son doktor kontrolünde yine ameliyat dendiğini belirten Çeker’in eşi ve çocukları sabahtan akşama kadar 12 saat çalışmaya rağmen 80 TL kazanabiliyor. Çeker; hasta olduğu için çalışamazken, bir de kısa süre önce evlendirdiği kızı, kaynanası olan halası tarafından eve geri gönderilmiş. Hamile olan genç kadının da birçok sorunu olduğunu belirten baba Çeker yaşadıkları karşısında seslerini duyurmak istiyor. Özel hastanede kendisinden çok para istendiğini belirten Çeker, neredeyse bütün gün yatakta. Hamile kızıyla evde kalan Çeker, ilaç dolu yatağının altını göstererek, “Hep ilaç veriyorlar. Kızım da yeni evliydi, güya halasına verdim, tanıdıktır diye. Onu da geri gönderdiler, çocuğumun huzuru yoktu. İşte ailemin hali bu. Eşimin de şekeri var ama o da çalışmak zorunda. Eşim ve 3 çocuğum çalışıyor” dedi.
‘Artık kimse borç da vermiyor’
“Bir rapor ya da bir yardım olsa ben kendime ya da çocuklarıma baksam diyorum keşke. Yoksa bu borcun altında kalırım. 8 ay en azından yaşayabileceğimiz bir para olsa. Bir rapor belki bir yardım almama yarar ama onu da vermiyorlar. Burada sürekli yatıyorum ve bu da çok ağır bu koşullarda” diyen Çeker sözlerine şöyle devam etti: “Artık kimse de borç vermiyor, yaşam koşulları zor ve ağır. 4 yıldır bu ağrılarla hayatı sürdürüyorum ve aileme bakamıyorum. Yeşil kart bile paralı. Gelir tespitine geliyor görüyor bir şey yok ama yine de bir şey vermiyor. Belki birileri sesimi duyar diye diyorum, belki bir hayırsever görür de… Devletten umdum yok zaten onlar bizden istiyor, ona göre fakir fakir kalsın, zengin zengin ben de diyorum belki bir hayırsever el atar umudu işte. Yoksa başka da çarem yok.” Çeker ailesi köyde yapacak iş olmadığı için kışın da Balıkesir’in başka köyüne giderek mevsimine göre her işte çalışıyor.