Çiftçilerin ekin saplarından kurtulmak için yakmak zorunda kaldıkları anız felaketlere neden oluyor
Aydın’ın Söke ilçesinde, tarım arazisinde çıkıp, ormana da sıçrayan ve 15 saatte güçlükle söndürülen yangında 150 hektar orman yandı. Söke’nin Akçakonak Mahallesi’ndeki atış poligonu bölgesindeki zirai alanda, anız yakma sonucu çıkan yangın zaman zaman hızı 45 kilometreye kadar çıkan rüzgârın da etkisiyle hızla yayılıp, yakındaki ormanlık alana sıçradı. Şırnak’ta halen yanan ormanlar için elini kıpırdatmayan devlet organları Muğla’da canla başla yangına müdahale etti. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 2 söndürme uçağı, 2 helikopter, 56 arazöz, 14 su ikmal tankı, 8 ilk müdahale aracı, 6 dozer ve 340 orman işçisi ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait itfaiye araçları ve personeli, bölgeye sevk edildi.
15 saatte zor kontrol edildi
Yangının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle tedirginlik yaşadı. Rüzgârın etkisiyle yayılan dumanlar, Söke’nin üzerini kapladı. Havanın kararmasıyla birlikte saat 19.00’da helikopter ve uçaklar ile müdahaleye ara verildi. Sadece karadan söndürme çalışmalarına devam edildi. Alevlerin tehdit ettiği Yenidoğan Mahallesi Özbey mevkisinde 90 ev, tedbir amacıyla gece boşaltıldı. Evlerine giremeyenlerin çoğu, endişe içinde söndürme çalışmalarını izlerken, bir bölümü ise ilçedeki yakınlarının yanına sığındı. Alevler, 15 saat sonra güçlükle kontrol altına alındı. Sabah saatlerinde alevlerin, küçük bölümü tarım arazisi olmak üzere toplam 150 hektar ormanlık alanı küle çevirdiği belirlendi.
Çiftçiler çaresiz
Türkiye coğrafyasının dört bir yanında çiftçilerin başvurduğu anız yakma işlemi büyük ekolojik tahribatrala neden olmakta. Çiftçilerin ürünlerinden kazanç sağlamaları imkânsız hale geldiği günümüzde çiftçiler araziyi yeniden tarıma hazırlamak için traktör kullanmak yerine ateşe vererek ortaya çıkacak maliyetten kaçınırlarken anız yakılan alanda yaşayan binlerce toprak için gerekli olan mikroorganizmalar ile birlikte toprakta yaşayan canlılar da yaşamlarını yitirmekte. Bu durum ertesi yıl ürün rekoltesinde düşüşleri ortaya çıkarmakta. Çok yönlü kıskaç altında olan çiftçiler ise çaresiz olarak bu yola başvurmak zorunda kaldırklarını belirtiyorlar.
EKOLOJİ SERVİSİ