6. Küresel İklim Grev, Türkiye’de hem sokakta hem de sosyal medyada düzenlendi. Yapılan açıklamalarda, iklim krizine karşı mücadele çağrısı yapıldı
Gelecek için Cumalar (Fridays for Future), 25 Eylül’de 6. Küresel İklim Grevi’ni gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanında “iklim adaleti” talebiyle 3500’ün üzerinde etkinlik düzenlendi.
Türkiye’de de iklim aktivistleri “iklim adaleti sosyal adalettir” sloganıyla hem sokakta hem de dijital medya da bir eylem yaptı.
Eko-Öğrenci Hareketi, İstanbul’da yer alan Galata Köprüsü üzerine “İklim adaleti hemen şimdi” pankartını açarak eylemleri başlattı.
Beşiktaş’ta figürler yerleştirildi
Öte yandan iklim krizinden etkilenen grupları temsil eden on ayrı figür de Beşiktaş-Barbaros Meydanı’nın farklı noktalara yerleştirildi. 2 metre boyundaki figürlerde yer alan mesajlarda iklim krizinin sosyal adaletsizliği arttırdığı uyarısı yapıldı. Figürler arasında iklim krizi yüzünden göç etmek zorunda kalanlar, krizden daha fazla etkilenen kadınlar, iklim krizi felaketleri ile karşı karşıya kalan kişiler ve artan yangınlar sebebiyle can veren hayvanlar temsili olarak yer aldı.
Bursa’da eylem
Bursa’da ise Nilüfer Halk Evi önünde yapılan eylemlerde, “Bursa’ya temiz hava” kampanyasının başlatılacağı duyuruldu. Yapılan açıklamada, fosil yakıtlar ve diğer kirleticiler sebebiyle Bursa’nın sorunlarına dikkat çekildi ve “İçerisinde bulunduğumuz koşulları kabul etmiyoruz, temiz havanın tüm canlılar için hak, tüm yaşam savunucuları için verilmesi gereken bir mücadele olduğunu kabul ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
İzmir ve Tekirdağ’da basın açıklamaları
İzmir ve Tekirdağ’da da “iklimi değil sistemi değiştir” ve “şirketleri değil gezegeni kurtar” sloganıyla basın açıklamaları düzenlendi. İzmir’de Gelecek için Cumalar İzmir, Antikapitalistler ve Fideder ortaklığında gerçekleşen açıklamada konuşan Maya Kılıç, iklim adaleti sosyal adalettir çağrısı yaptı. Kılıç, “Onların hayatlarımızı riske atan, bizi yoksullaştıran, iklimi değiştiren uygulamaları varsa bizim de sisteme karşı küresel mücadelemiz var” dedi.
Dijital iklim grevi
Sokak eylemlerinin yanısıra sosyal medya kanalları üzerinden Dijital İklim Grevi düzenlendi. Grevin basın metnini okuyan Melisa Akkuş ve Duru Barbak, fosil yakıt kullanımının, ormansızlaşmanın, canlıların yaşam alanlarının yok edilmesinin bir yandan iklim krizini derinleştirirken diğer yandan da eşitsizlik ve adaletsizlikleri arttırdığını kaydetti.
Sıfır Gelecek’in açıklaması
Sıfır Gelecek adına konuşan Arca Yılmaz da krizlerden en çok ekonomik kaynaklara sınırlı erişimi olanların, karar alan mekanizmalarına dahil edilmeyenlerin ve sosyal, kültürel ve toplumsal cinsiyet açısından marjinalleştirilenlerin etkilendiğini vurguladı.
Yılmaz, şu talepleri sıraladı:
* Kömüre, fosil yakıtlara teşvikler sonlandırılmalı.
* Karbonsuz bir ekonomiye geçişte çalışanları mğdur etmeyecek adil dönüşüm politikaları uygulanmalı.
* Doğal kaynakları el üzerinde tutan yeşil politikalar benimsenmeli.
* Krizlere karşı toplumsal kırılganlığı azaltıcı planlar yürürlüğe konmalı.
* İklim krizini derinleştirecek İstanbul Kanalı, kömürlü termik santraller, maden projeleri gibi projeler durdurulmalı.
Kaynak: ETHA