PKK Lideri Öcalan üzerindeki tecridin ülkenin barışı ve ekonomik krizin önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen HDP’li Dede, tecridin kaldırılmasının bu sorunların ortadan kalkmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti
İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit devam ediyor. En son geçtiğimiz 28 Nisan’da kardeşi Mehmet Öcalan ile telefonda görüşen Öcalan’ın avukatları ve yakınlarının yaptıkları başvurulara ise herhangi olumlu ya da olumsuz cevap verilmiyor. Söz konusu ağırlaştırılmış tecridi değerlendiren HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, tecridin ülke ve bölgenin barışı önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Barış için atılması gereken ilk adımın tecridin kaldırılması olması gerektiğini vurgulayan Dede, ülkedeki birçok sorunun tecritten bağımsız ele alınamayacağına dikkati çekti. Özellikle son yıllarda ülkenin ciddi bir kriz içerisine girdiğine dikkati çeken Dede, “Bu krizlerin tamamı Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecritle başladı. 2013-2015 yılları arasında adına ‘çözüm süreci’ denilen dönemde, ülke bugüne nazaran sosyal, siyasal ve ekonomik olarak çok daha iyi bir yerdeydi. Sayın Öcalan üzerinde tecrit politikası geliştirildiği vakit Türkiye bunalım ve kriz yaşamaya başladı. Bu karanlığın ve bütün çıkmazların sona ermesi için yapılacak ilk iş Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır. Öcalan sadece Türkiye değil Ortadoğu için de bir anahtar rolündedir” dedi.
‘Muhatap Öcalan’
Dede, Kürt sorunundaki muhatabın Öcalan olduğunun altını çizerek, sorunun da muhatabıyla çözülebileceğine işaret etti. Dede, “Sayın Öcalan ile yapılacak bir görüşme hem ülkeyi refaha kavuşturacak hem de yeni bir yol açılmış olacak. Ortadoğu’da barış ikliminin başlangıcı olacak. Sayın Öcalan, ‘Bana bir hafta süre verin bu çatışmayı ortadan kaldırayım’ dedi. Öcalan ile müzakere dönemlerinde bütün bu sorunların çözümünün yavaş yavaş ortaya çıktığını defalarca gördük. İmralı’da başlayan tecrit maalesef şu an tüm Türkiye’ye yayıldı” diye konuştu. Türkiye’nin tüm kaynaklarını savaşa ayırdığını söyleyen Dede, başlayacak bir diyalogla ülke ekonomisi başta olmak üzere tüm sorunların bir bir çözüme kavuşacağını belirtti. Dede, şöyle dedi: “Bir diyalog başlarsa savaşa ayrılan bütçe halklara ayrılacak. Dolayısıyla ülke ekonomisi 2-3 ay içerisinde düzelebilecek bir duruma gelecektir. Ayrıca bu müzakerelerden sonra ülkede muhalefet, farklı düşünceler, akademisyenler, düşünürler fikirlerini söyleyebilecek duruma gelecektir. Sosyal, siyasal, ekonomik olarak bambaşka bir ülke olacağız.”
HAKKARİ