Adalar’daki faytonların kaldırılmasının ardından bir rapor hazırlayan Adaların Atları Platformu, 717 atın kaybolduğunu, 397’sinin ise yaşamını yitirdiğini iddia etti
Adalar’ın Atları Platformu’nun hazırladığı raporda, 2019 yılında Adalar’da yaklaşık bin 700 atın olduğu, bugün sadece 150 civarında at kaldığı belirtildi. Raporda, İBB tarafından her biri 4000 TL’ye satın alınan atların 781’i ve 12 tayın, Adalar dışına gönderildiği belirtilerek, “Bunların bazıları hiç atı olmamış insanlara, bazıları at tüccarlarına gitti, insanlarla ilişki kuran, seven ve sevilmek isteyen bu özel canlılardan bazıları elden ele defalarca satıldı. Tüm bunlar, atların izlenmesini ve kötü muamele edecek kişilerden korunmasını sağlayabilecek prosedürler işletilmeyerek yapıldı. Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve yerel belediyeler atların kimin elinde olduğunu gösterecek, onları koruyabilecek sistemi yıktılar” iddiasında bulunuldu.
Şeffaf izleme şartları oluşsun
Atların sevk edildikleri yerlerde teslimi yapılırken, kimliklerinin kayıtlı olduğu çiplerin okutulmadığı iddia edilen raporda, “Bugün Ada dışına yollanan atların ölüm haberleri geliyor. Atlar izlenmiyor. Gittikleri yerlerde uygun yaşam şartlarına sahip değiller. İBB’yi, tarım müdürlüklerini ve at alan yerel yönetimleri, vaat edilen takibi gerçekleştirmeye, yasal cezaları kesmeye ve kötü şartlardaki tüm atları Adalar’a geri getirmeye çağırıyoruz. Satın aldığınız bu hayvanlara karşı sorumluluklarınızı yerine getirmek zorundasınız” diye belirtildi. Raporda, İBB ve Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumlar, atların iyi durumda olduğunu verilerle kanıtlamaya, şeffaf izleme şartları oluşturmaya davet edildi.
Atlar ikinci ve üçüncü ellerde
Raporun devamında, “Bir süre sonra, atların gönderildikleri bazı yerlerde, onları alanlar tarafından başkalarına satıldığı haberlerini almaya başladık. Ağustos ayında, cambazların (at tüccarlarının) internette at sattığı hesaplarda, İBB’den bedavaya alınmış atların görüntüleri adadaki eski sahipleri tarafından tanındı. Edirne ve Eskişehir’deki iki ayrı satılık at ilanındaki atların Büyükada’dan gönderilmiş atlar olduğunu biliyoruz. Atları alan şahıslardan bazılarının ‘Kontrole gelecek olurlarsa, günübirlik geri getirirsin’ diyerek at sattığını biliyoruz” iddiasında bulunuldu.
İBB’yi sorumluluğa davet
Aydın (100 at), Kastamonu (108 at), Ardahan (140 at), Hatay (100 at) gibi örneklerde, çok sayıda at yerel belediye tarafından teslim alınıp şahıslara dağıtılıyor. Bir belediye çok sayıda atı aldıktan sonra, atlar şahıslara dağıtılırken çipleri okutulmuyor, atın kimlik bilgileri alan şahısla ilişkilendirilerek kaydedilmiyor. İBB, ‘Biz atlara sahip çıkıyoruz, iyi bakıyoruz’ diye açıklamalar yapıp, sonra ‘sonuna kadar bakacak değiliz’, ‘takibi Tarım Bakanlığı’nın sorumluluğunda’ diyorlar. Birinci derecede sorumlular, sorumlulukları başkasına atarken, olan atlara oluyor” sözleriyle İBB’ye sorumluluğu hatırlatıldı.
EKOLOJİ SERVİSİ