Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren sondaj çalışmaları konusunda diplomasi trafiği tansiyonu düşürüyor
Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren hidrokarbon kaynaklarına dönük Navtexler ve sismik araştırma ile sondaj çalışmaları konusunda diplomasi trafiği tansiyonu düşürüyor. Oruç Reis’in çekilmesi, telefonlaşmalar ve Ankara’nın diyalog eksenli açıklamalarının ardından Türkiye’ye yaptırımların görüşüleceği 24-25 Eylül 2020 AB Zirvesi koronavirüs bahanesiyle 1-2 Ekim’e ertelenmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 23 Eylül’de görüşmeleri sürdürdü. Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel meseleler ve Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ele alındı. Erdoğan daha sonra yine Akdeniz konusunda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı da “Türkiye ve Yunanistan’ın tansiyonu düşürmek adına başlattığı diyalog sürecinden memnuniyet duyuyoruz” açıklaması yaptı. Türkiye, ABD baskısı da gelince AB’den yaptırım kararları çıkmasın diye önce Oruç Reis Gemisi’ni Antalya Körfezi’ne çekti. CHP “geri adım” eleştirisi getirince Dışişleri Bakanı Mevült Çavuşoğlu “bakım” için çekildiğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Bunun bir anlamı var. Diplomasiye bir fırsat tanıyalım. Bunun için yaptık” demişti. Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile üçlü formatta 22 Eylül’de video konferans gerçekleştirmişti. Türkiye ile silah ticareti ve ciddi normal ticari ilişkileri olan Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, yaptırım kararı çıkmasın diye çabalıyordu.
ANKARA