ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamasından bu yana sözlü saldırılarıyla “halkın düşmanları” olmakla suçladığı Amerikan gazeteleri karşı kampanya düzenledi. 350 gazete suçlamalara “Biz halkız” yanıtını verdi. Amerikan gazeteleri, Başkan Donald Trump’ın medyaya yönelik “yalan haber yapıldığı” ve “medyanın Amerikan halkının düşmanı olduğu” yönündeki suçlamalarına karşı birleşti. Gazeteler Perşembe günü baş makalelerinde Trump’ın suçlamalarına karşı ortak tavır gösterdi.
Birlik önerisi…
DW’nin haberine göre, ortak tavır çağrısı Boston Globe gazetesinden geldi. Birlik olma kampanyasına ülkenin farklı yerlerinden 350 gazete katıldı. Boston Globe, basına yöneltilen suçlamalara karşı “Özgür basını devlet tarafından kontrol edilen basınla takviye etmek, yolsuzluk yapan bir rejimin ülkedeki gücü ele geçirmek için ilk hedefidir” ifadelerini kullandı. Gazete, Trump’ın kendi politikalarını eleştiren gazeteleri “halkın düşmanları” olarak lanse etmeye çalışmasının da tehlikeli sonuçları olacağına dikkat çekti.
‘Biz halkız’ vurgusu
Syracuse New Times ise, “Biz halkın düşmanı değiliz. Biz halkız. Bizler yalan haber değiliz. Bizler haberiz ve gece gündüz olguları doğru aktarabilmek için sıkı çalışıyoruz” ifadesine yer verdi. New York Times gazetesi de yorum köşesinde, okuyuculara yerel gazetelere abone olma çağrısı yaptı.
Wall Street’ten uyarı
Wall Street Journal ise ortak tutum konusunda kaygılı. Gazete, yorum köşesinde, böylesi bir kampanyanın, gazetelerin yazı işlerinin bağımsız olmadığı izlenimini vereceği uyarısında bulundu. Birçok gazetecinin, Beyaz Saray’daki basın toplantıları için yapılan akreditasyonları iptal edildi, bazıları da basın toplantısından çıkarıldı.
BM rapor hazırladı
DW Türkçe’nin haberine göre, Trump’ın medyaya yönelik suçlamalarına karşı bir rapor yayınlandı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi ve Amerikan Devletleri Örgütü İnsan Hakları Komisyonu’nun özel raportörleri, Trump’ın sözlü saldırılarıyla gazetecilerin hayatını tehlikeye soktukları uyarısında bulunmuştu. Raporda Trump’a yönelik, “Saldırıları stratejik, haberlerin güvenilirliğine zarar vermeyi ve doğrulanabilir veriler hakkında şüphe uyandırmayı amaçlıyor” denilmişti.
WASHİNGTON