Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık emekçilerine yönelik şiddet, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde yapılan alkışlı yürüyüşle protesto edildi
Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık emekçilerine yönelik şiddet, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılan alkışlı yürüyüşle protesto edildi.
Silahlı gruplara karşı…
SES İstanbul-Aksaray Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, sağlık emek ve meslek örgütlerinin uzun yıllardır sağlıkta yaşanan şiddetin nedenlerini, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda yetkilileri sorumluluk almaya çağırdığı hatırlatıldı. Sağlık emekçilerinin şiddeti önlemede daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören kanun değişikliği tasarısı hazırlandığının anımsatıldığı açıklamada, “Ancak gerekli önlemler alınmadığından Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün sağlık emekçilerinin silahlı bir gruptan hem kendisini hem hastasını korumak için resüsitasyon odasının kapısına bedenleri ile yaptığı barikata tanıklık ettik” denildi.
‘Öldürülüyoruz’
Açıklamada, “Çocuklarımıza pandemi şartlarında doya doya sarılamadan her nöbete gittiğimizde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından iş yerimizde ve hiçbir yerde şiddete uğramayı, öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının şiddete uğramasını, öldürülmesini kabul etmiyoruz” ifadeleri yer aldı.
Mesleklerinin itibarsızlaştırıldığını, emeğinin değersizleştirildiğini, iş güvencesinin yok edildiğini, çalışma haklarının keyfi bir şekilde elinden alındığını, pandemi gibi olağanüstü bir dönemde, insanüstü bir çaba ile görev yaptıklarını dile getiren sağlık emekçileri, açıklamalarına şöyle devam etti: Biz sağlık emekçileri bu koşullar altında görevimizi yerine getiremiyoruz.
Bakanlık sorumluluğunu yerine getirsin
Yetkililerden biran önce sağlıkta şiddeti önleyici, caydırıcı yaptırımları olan yasal değişikliği talebimizde ısrar ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı ve diğer ilgili mercileri sağlık emekçilerinin can güvenliğini sağlamak konusunda sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz.
Kaynak: ETHA