Apê Musa’nın katledildiği sokakta yapılan anmada konuşan oğlu Dicle Anter, babasının kaleminin yerde kalmadığını belirtti. HDK de paylaştığı mesajda Apê Musa’nın bir geleneğin çınarı olduğunu vurguladı
Kürt bilge Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından Diyarbakır’ın Seyrantepe Mahallesi’nde vurulduğu sokakta anıldı. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meral Danış Beştaş ve milletvekilleri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Ayşe Güney ve Apê Musa’nın oğlu Dicle Anter’inde aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, sevenleri ve öğrencilerinin Apê Musa’yı yalnız bırakmadığını belirterek, Apê Musa’nın yol gösterici, aydın ve bir devrimci olduğunu anımsattı ve tüm gazetecilerin onun çınarı altında toplandığını belirtti.
MKGP Sözcüsü Ayşe Güney, Apê Musa’nın sadece özgür basın ve Kürt basınının değil, aynı zaman halk mücadelesi yürüten herkesin ve kadın gazeteciliğinde cesaretin simgesi olduğunu söyledi.
‘Kalemi asla yerde kalmadı’
Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, babasının kaleminin asla yerde kalmadığını kaydederek, “Dehakların üzerimize geldiği bu dönemlerde, gazetecilere yöneldiği bu günlerde, Musa Anter’in Kawaları ve Gurbetellileri bunlara çok güzel cevaplar veriyor. Anter’in tohumları yeşerdi, büyüdü ve onun yolundan gidiyor. Öğrencileri çoğaldı, hatta her geçen gün çoğalmaya devam ediyor. Bugün ne kadar gazeteci tutuklanmışsa, onun yerine yeni yeni gazeteciler geliyor. Bu bir gelenek haline geldi. Bizler değerlerimizin kalemlerini yerde bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
‘Yoldaşları geleceğimizi aydınlatacak’
JİTEM elemanlarının “Biz yaptık” itiraflarına rağmen 28 yıldır faillerin bulunmadığını, aksine korunduğunu dile getiren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “72 yaşında bir bilgeye kıyıldı. 28 yıl sonra failler hala korunuyor. İktidarlar değişti, faillerin adı değişti ama Kürtlerin bilgesine bakışlar değişmedi. Apê Musa, Kürt dilini savunurken, halkların kardeşliğini de savundu. Apê Musa’nın kalemi yerde kalmadı, kalmayacak. Musa Anter yoldaşları gazeteciler, bizim geleceğimizi aydınlatacak” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalarından ardından Musa Anter’in vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.
HDK: Kalemi bayrak gibi elden ele
Halkların Demokratik Kongresi Basın Yayın Komisyonu, Apê Musa katledilmesinin 28’inci yılına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, Kürt basınının uzun yıllardır yürüyüşünü sürdürdüğüne vurgu yapılarak kendi başına bir kuşak olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında “Bugün takvim yapraklarının o kuşağın yok edilmek istendiği, yani Musa Anter’in katledildiği günü gösteriyor. Fakat kuşaklar kuşakları izledikçe Özgür Basın geleneği, Apê Musa’nın kalemini bir bayrak gibi elden ele aktarmaya devam ediyor” denildi.
‘Öldüğünü düşünenler yanılgı içerisinde’
Apê Musa’nın yalnızca Kürt basınında değil, Kürt halkı ve mücadele veren herkesin yüreğinde kıymetli bir yeri olduğuna dikkat çekilerek, “1992 yılının 20 Eylül gününde Apê Musa’yı öldürdüğünü düşünenler büyük bir yanılgı içindedir. Çünkü Apê Musa’nın fikirleri, idealleri ve cesareti; yaşamdan, insani değerlerden, adaletten yana olanların hafızasında canlı durmaktadır. Bu hafıza aktarımı devam ettiği sürece Apê Musa da yaşamaya devam edecek” denildi.
HABER MERKEZİ