AKP kurucularından yazar ve insan hakları savunucusu Fatma Bostan Ünsal, 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de resmen geçilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini değerlendirdi. Türkiye’deki başkanlık sisteminin ABD’deki başkanlık sistemi gibi mekanizmalara sahip olmadığını belirten Ünsal, kabul edilen başkanlık sistemindeki denge mekanizmalarının eksik olduğuna dikkat çekti. Ünsal, “Türkiye siyasetinde eksik olan diğer bir durum siyasi sorumluluk. Hiç kimse sorumluluk almıyor. Mutlak güç mutlaka bozar. Bunları fark etmediğimiz ve önlemini almadığımız zaman en kötü siyasi sistem tiranlığa yol açabilir” dedi.
‘Tiranlığa yol açabilir’
Referandumun Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde onaylandığını anımsatan Ünsal, bu süre zarfında pek çok basın kurumunun kapatıldığını, gazetecilerin tutuklandığını kaydetti. “Basın üzerinde böylesine bir baskının olduğu bir süreçte referandum ortamının güvenirliğini de tartışmak lazım” diyen Ünsal, “‘Hayır’ diyenler sanki terörü destekliyormuş gibi lanse edildi. ‘Hayır’ diyenleri terörle eşitleyecekseniz bu referandumu neden yapıyorsunuz?” diyerek sürecin eşit olmayan bir şekilde işlediğinin altını çizdi. İktidarın muhalefete yaklaşımını da değerlendiren Ünsal, “Muhalefet partilerini terörle özdeşleştirmek demokratik sistemin özüne bir saldırıdır” dedi. Ünsal, ekonomik krize de değinerek bu durumun Türkiye’nin iyi yönetilmediğinin işareti olduğunu söyledi. Ünsal, “Mutlak güç mutlaka bozar. Bunları fark etmediğimiz ve önlemini almadığımız zaman en kötü siyasi sistem tiranlığa yol açabilir. Son bin buçuk yıldır paramız yüzde 100 değer kaybetti” ifadelerini kullandı.
‘Sorumluluk alan yok’
Türkiye siyasetinde eksik olan diğer bir durumunda siyasi sorumluluk olduğunu belirten Ünsal, “Hiç kimse sorumluluk almıyor. Siyasi sorumluluk gereği bir işlem yapılmıyor. Bir memlekette olanlardan ve olmayanlardan asıl sorumlu olan iktidardır. Bu siyasi sorumsuzluk sadece iktidarla sınırlı değil muhalefetin içinde de olduğunu görüyoruz. 2 haftadır Türkiye ‘kurultay olsun mu olmasın mı?’ sorusu üzerine kilitlendi. Her gün her saniye Türkiye’nin parası değer kaybediyor. Geçen yıl CHP’nin Genel Başkanı güzel bir şekilde ‘adalet yürüyüşü’ yapmıştı. Değişen bir şey var mı? Yok, daha da ağırlaştığını görüyoruz. Ana muhalefet partisinin gündemi bu tartışmalardan öteye geçmek zorunda” dedi. Ünsal, Parlamenter sistemin önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin tecrübesi parlamenter sistemdir. 150 yıllık bir tecrübe var. Bu tecrübeyi bertaraf etmek anlamlı değil” dedi. Türkiye’nin siyasi tarihinde “idam”ın siyasi kan davaları ürettiğine dikkat çeken Ünsal, “Yeniden idamı gündeme getirmek Türkiye’nin kendine özgü siyasi tecrübesini de yok saymak ve geriye gitmektir. Her seçim dönemi idam ipini görürüz. Seçmene en kaba şekliyle ‘biz bu sorunları kökünden çözeceğiz’ deniliyor. İdamın kullanılması siyasi bir fırsatçılık olarak değerlendirilebilir” dedi.
İSTANBUL/JINNEWS