Küresel iklim değişiminin etkileri Türkiye coğrafyasında kendini iyice hissettiriyor. Van Gölü’nde 200 metrelik bir çekilme yaşanırken, İznik Gölü’nde ise 80 metre çekilme yaşandı
Küresel iklim değişiminin etkileri Türkiye coğrafyasının tamamında etkili olmaya devam ediyor. Buna karşın devlet organlarının hiçbir önlem çalışması yapmadığı görülürken bu durumu büyütecek adımları atmaktan geri durmuyor. Van Gölü’nde yaşanan çekilmeyi ve 1 metelik su kaybına yönelik olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu açıklamalarda bulundu. Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak göldeki su seviyesinde geçmişteki gibi yükselmelerin yaşanmayacağını, tam aksine önümüzdeki yıllarda gölün alanının giderek küçüleceğini söyledi. Önemli oranda su kaybının yaşandığı, su seviyesinin düştüğü gölde, kıyı kesimlerinde 200 metrenin üzerinde yatay çekilme yaşanırken, daha önce gölde görünmeyen balıkçı teknesi karaya oturdu.
Buharlaşma yüzde 40’a ulaştı
Alaeddinoğlu, “Geçmişte de kapalı göllerin şöyle bir özelliği vardı. Su sevileri yıl içinde, yağışlı dönemlerde yükselir, yağışın az olduğu yaz aylarında da yağışın azlığına bağlı olarak düşüş yaşanır. Küresel iklim değişikliği aslında yağışın miktarında değişime neden olmadı. Fakat yağışın şeklinde, mevsimler arası o geçişgenlikte, yıl içindeki o periyotlarda bulunan farklılıklarda meydana gelen birtakım ciddi ve radikal değişiklikler var. Ancak, toplam miktar olarak havzaya düşen yağış oranı çok ciddi bir değişikliğe uğramadı. Küresel ısınmaya bağlı dünyanın daha fazla ısınmasıyla birlikte yaşanan şey, artık buharlaşma. Yani geçmişteki buharlaşma yüzde 20, 30 yer yer 40’a varan bir artış kaydetti. Göllerdeki seviye farkları da buna bağlı olarak, bugün bir metreye, hatta zamanla bir metreyi aşan yıllık periyotlara işaret ediyor” diye belirtti.
Van Gölü’nde çekilme var
Van Gölü’nin Edremit ilçesine bağlı Enginsu Mahallesi sınırlarında çekilmenin söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Bu mahallede akarsu var. Bu akarsu şüphesiz göle malzeme taşıyor. Gölün kara ile birleştiği yer de bir sığlık yaratıyor. Bu sığlık bir metrelik azalma periyotların çok daha bariz görünmesine neden oluyor. Burada yatayda 200 metreyi bulan bir çekilme var. Hatta ekim ayında şu an gördüğümüzden daha da ileriye doğru çekilme yaşanacak. Bu olağan bir şey mi? Hayır değil. Küresel iklimin yarattığı, küresel ısınmanın yarattığı bir sonuç. Bu sonuç şüphesiz bir çok olumsuzluğa neden oluyor. Her şeyden önce göl sularının yok olması ve karaya dönüşmesine neden oluyor. Bu da Van Gölü’nün alanın küçülmesine neden oluyor” dedi.
İznik Gölü’nde çekilme
Bursa’nın İznik ile Orhangazi ilçeleri arasında kalan ve Türkiye’nin beşinci büyük gölü olan İznik Gölü’nde ciddi bir kuraklık yaşanıyor. İznik Gölü kenarındaki Çakırca Mahallesi’nde su çekilmesinden dolayı kayıkların yanaştırıldığı iskele gölün dışında kaldı. Su çekilmesini mevsimsel kuraklığa bağladığını ifade eden Muhtar Zeki Bayrak, “Yağmurun yağmamasından dolayı aşırı şekilde su azaldı. Tabii bu çekilmenin birçok sebebi var. Büyük firmaların aşırı şekilde su kullanmaları göl suyunun çekilmesinde etkili olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Diğer yandan yoğun buharlaşmadan dolayı çekilmenin olduğunu tahmin ettiklerini vurgulayan Bayrak, “Bu sene 70-80 metreye yakın çekilme oluştu. İskele suda olması gerekirken şu anda toprak oldu. Balıkçı tekneleri kıyıya yaklaşıyordu onlar da bayağı bir sıkıntı çekiyor” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ