Eğitim Sen Kadın Sekreteri Derya Yulcu, okulların açılmasının temel hedefleri olduğunu ancak risklerin ortada olduğunu söyledi. Prof. Dr.Raşit Tükel de, ‘Öğretmen ve öğrencilerin sağlığı riske atılamaz’ dedi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 21 Eylül 2020 tarihinde sadece okul öncesi ve birinci sınıflar için yüz yüze eğitim ve öğretimin başlayacağını duyurdu. Fakat eğitim emekçileri altyapı ve gerekli önlemler alınmadan yüz yüze eğitime geçmenin riskli olacağını söylüyor. Okulların açılmasındaki riske işaret eden Prof. Dr. Raşit Tükel, “Yüz yüze eğitime başlama tarihinin yaklaştığı bu günlerde, öğretmenlerin korona için oluşturulan Mahalle Denetim Ekipleri’nde görevlendirildiklerini öğreniyoruz. Okullarda alınan önlemler açıklansın. Öğretmen ve öğrencilerin sağlığı riske atılamaz!” paylaşımında bulundu.
Okullar hazırlanmalı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Kadın Sekreteri Derya Yulcu, “İnsanlara panik yaptırmak gibi bir amacımız yok. Okulların açılması temel hedefimiz ama bilimin de ne söylediği ortada, o riske karşılık ciddi önlemlerin alınması gerekiyor. Hiçbir ekonomik kaygı gütmeden kamu kaynakları harcanmalı ve okullar da tez zamanda açılmalı. Çünkü esas olan yüz yüze eğitimdir” diye konuştu.
Velilere imza attırılıyor
Henüz yüz yüze eğitime geçilmeden 24 Ağustos itibarıyla öğretmenlerin okullara çağrılması ardından 500 öğretmenin koronaya yakalandığını hatırlatan Yulcu, “Herkesin okulda bulunmadığı bir süreçte bu kadar vaka çıktı bu da aslında karşı karşıya olduğumuz riski gösteriyor. Bu noktada MEB sorumluluk almamak için öğretmen ve velilere taahhütname imzalatıyor. Bu devletin sorumluluğu fakat bugün bu sorumluluk velilere ve öğretmenlere yüklenmek isteniyor. İktidara böyle bir görevi ve sorumluluğunu hatırlatmak bizim görevimiz” diye belirtti.
Çocuklar mahrum kalıyor
Okulların açılması durumunun 18 milyon öğrenci ve 1.5 milyon eğitimciyi ilgilendirdiğini anımsatan Yulcu, “Çok ciddi yaklaşılmalı ve büyük bütçeler ayrılmalı. Uzaktan eğitim mevcut şekliyle olmaz. Bakanlığın verilerinde de bu durum gözler önüne serildi. Öğrencilerin 4/1’i ulaşabildi. Çocukların eğitim hakkı bu koşullarda ihlal ediliyor. Çünkü hâlâ ülkemizde televizyonu, bilgisayarı olmayan çokça çocuk var. İçeriği zaten problemli olan bir eğitim evde ve ekran başındaki haliyle yüz yüze eğitimin yerini alamaz” dedi.
Küçük köy okulları aktifleşmeli
Sermayedarlara ve özel okullara yapılan teşvikler, ranta giden kamu kaynakları parasız eğitime, sağlığa yönlendirilmesi gerektiğini ancak iktidarın sadece söylemde bulunduğunu belirten Eğitimci Derya Yulcu, “Özel okullara teşvik varken devlet ve köy okullarının kapatılması durumu var. Devlet okulları kaderine terk ediliyor kayıtlarda ciddi bir düşüş var. Köy okullarının açılması ve oraya kadrolu öğretmenlerin atamasının yapılması lazım. Büyük kalabalık okullardan ziyade küçük mahalle köy okullarının aktifleşmesi önemli” diye konuştu
Bakan Selçuk ‘uyum programını’ açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 21 Eylül’de başlayacak yüz yüze eğitim kapsamında hayata geçirilecek ‘uyum programını’ açıkladı. Selçuk, “Okul yönetimleri, uyum programının 21-25 Eylül 2020 haftasında hangi gün olacağına öğretmenlerle birlikte karar verecek. Uyum Programı, okul öncesi eğitim kurumlarında 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati olacak şekilde 1 gün, İlkokul 1. sınıflarda ise 30’ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10’ar dakikalık teneffüsler olacak ̧sekilde 1 gün üzerinden planlanacak” ifadelerini kullandı.
Eylem Akdağ/Ankara-MA