Eğitim Sen Van Şubesi Eşbaşkanı Murat Atabay, yüz yüze eğitim için gerekli önlemler alınarak aşamalı ve seyreltilmiş bir şekilde okulların açılmasının hedeflenmesi gerektiğini ifade etti
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şubesi, okullarda yapılması planlanan yüz yüze eğitim ile ilgili açıklama yaptı. Şube binasında yapılan açıklamada konuşan Van Şubesi Eşbaşkanı Murat Atabay, yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini belirterek, okulların kapalı kaldığı sürece öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranının da arttığına işaret etti. Atabay, “Okula yeni başlayan öğrencilerin, okuma yazma, öz bakım gibi temel becerileri edinmeleri için yüz yüze eğitimin bir an önce başlatılması gerekmektedir. Okul, öğrencilerin istismar ve şiddetten korunması için en önemli kamusal denetim araçlarından biridir. Burada yazmadığımız pek çok nedeni de dikkate aldığımızda, yüz yüze eğitimin çocuğun üstün yararı için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz” dedi.
‘Temel sorunlara çözüm üretilmeli’
“Okulları ne olursa olsun açalım” ve “aşı bulunana dek okullar açılmasın” yaklaşımlarının kabul edilebilir olmadığını dile getiren Atabay, gerekli önlemler alınarak, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde okulların açılmasının hedeflenmesi gerektiğinin altını çizdi. Atabay, şöyle devam etti: “Ancak MEB’in ve hükümetin bu konuda yeterli hazırlık içerisinde olmadığını, doğru ve geçerli bir stratejiye sahip olmadığını bir kez daha belirtelim. Eğitim Sen bu konuda uyarıda bulanmaya, eleştiri ve önerilerini ifade etmeye devam edecek. Ancak salgının kısmi de olsa baskı altına alınamadığı, eğitim kurumlarında yeterli ve gerekli önlemlerin alınmadığı koşullarda bunun gerçekleşmesi mümkün değildir. Okullarda yüz yüze eğitime başlanamazsa uzaktan eğitimin nasıl olacağı ise ayrı bir tartışma konusudur. Uzaktan eğitime erişim, yapılacak eğitimin içeriği, kullanılacak ders içerikleri, uzaktan eğitimle ilgili yapılacak düzenlemeler zaman kaybetmeden tartışmaya açılarak, hızlıca en temel sorunlara çözüm üretilmeye çalışılmalıdır.”
‘Gerekli önlemler alınmalı’
Hangi sınıfların yüz yüze eğitime başlayacağı ile ilgili kararın çocuğun üstün yararının gözetilerek alınması gerektiğini vurgulayan Atabay, bu kararın pedagoji konusu olduğunu, sermayenin konusu olmadığına dikkat çekti. Atabay, “Ayrıca bu karar ailelere bırakıldığında, bu durum yoksul çocukların yeterince önlem alınmamış okullara gitmek durumunda kaldığı, orta ve üst gelir grubunda bulunan ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyacını evde karşıladığı bir sonuca neden olabilir. Bu durum da sağlık ve eğitim açısından ciddi eşitsizliklere neden olabilir. Seçme şansı veya tercihte bulunma ile sahip olunan olanaklar arasındaki güçlü ilişkiyi görmeden, yoksullar ve dezavantajlı gruplar aleyhine sonuç üretecek hiçbir adım atmamak gerekir. Yapılması gereken çok açıktır: Gerekli tüm önlemler alınmalı; önlem alınması için yeterli bütçe ayrılmalı, alınacak önlemleri uygulayacak personel istihdam edilmeli ve okullar aynı yaş grubunda bulunan tüm öğrenciler için eşit koşullarda açılmalıdır” şeklinde sıraladı.
VAN