Gerilime yol açan Oruç Reis gemisi, AB’den gelen yaptırım açıklamaları sonrası Antalya Limanı’na çekildi. Yunanistan çekilmeyi ‘olumlu’ bulurken, Türkiye geminin bakım ve onarım için çekildiğini savundu
Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yetki alanları konusunda yaşanan gerilim sürüyor. Fransa ve birçok AB üyesi ülke ile Mısır ve Arap ülkelerinin desteklediği Yunanistan ile yalnız kalan Türkiye, Doğu Akdeniz’de askeri faaaliyetlerini artırdı. Fransa bölgeye uçak gemisini gönderirken, AB ve Yunanistan Türkiye’ye yaptırımı gündeme getirdi. AB’nin havuç-sopa olarak nitelediği ve geçtiğimiz gün Fransa öncülüğünde Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin yaptığı toplantıda Ankara’nın geri adım atmaması halinde yaptırım uygulanması konusunda fikir birliğine varılmıştı. Bu toplantının akabinde 10 Ağustos’tan bu yana Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis araştırma gemisi, Antalya’ya geri döndü. Yunanistan tarafı Türkiye’nin bu adımını memnuniyetle karşıladığını açıkladı ancak Ankara geminin sadece bakım için çekildiği iddiasında.
Kaş-Meis çıkarmaları
Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis araştırma gemisi, beraberindeki donanma gemileriyle birlikte Antalya’ya geri döndü ve limana demir attı. Oruç Reis’in limana çekilmesi sonrası Ankara’nın yaptırım uyarıları nedeniyle geri adım attığı yorumları yapıldı. Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun Antalya’nın Kaş ilçesinin güneyindeki Meis Adası’nı ziyaret ettiği saatlerde, Savunma Bakanı Hulusi Akar da Kaş’tan açıklamalarda bulundu. Akar, Oruç Reis’in Antalya’ya gelişinin “geri adım anlamına gelmediğini, planlı gidiş gelişler” olduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, Oruç Reis gemisinin, ikmal ve bakım işlemleri için limana geldiğini ardından faaliyetine devam edeceğini duyurdu. Ankara’nın 1 Eylül’de ilan edilen son Navtex’in süresi 12 Eylül Cumartesi günü dolmuştu.
Yunanistan memnun
Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropu, Meis Adası’nda açıklamalarda bulundu. Sakelaropulu, “Türkiye’nin Navtex’i yenilememesi doğru yönde bir adımdır. Hepimizin arzusu normale ve sakinliğe geri dönmek olmalıdır” diye konuştu. “Türkiye’nin provokatif tavırları Ege’de ve Doğu Akdeniz’de tansiyonu eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye yükseltti” diyen Sakelaropul, “Bölgede istikrarsızlık tehlikesini artıran bu gerilim sadece Yunanistan tarafından değil, AB ve NATO tarafından da hissedildi. Ülkemiz diplomasi ve diyaloğu destekliyor. Müttefiklerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Tehditleri ve şantajları kabul etmiyoruz” dedi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, Oruç Reis’in geri dönüşünün olumlu bir adım olduğunu söyledi.
Çelişkili açıklamalar
Savunma Bakanı Akar da Meis Adası’nın hemen karşısındaki Kaş’tan açıklamalarda bulundu. Akar, Yunanistan ile görüşmekten çekinmediklerini belirtirken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u, Yunanistan ile silah anlaşması yapmak amacıyla “kışkırtmakla” suçladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de geri adım atmadığını, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. Çavuşoğlu’nun, Oruç Reis gemisinin çekilmesini olumlu olarak değerlendiren Yunanistan Başbakanı’nın açıklamalarını olumlu bulması Oruç Reis’in limana bakım için çekildiği yönündeki açıklaması ile çelişti.
CHP: Oruç Reis’in dönmesi taviz
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim ve burada son gelişmelerle ile dün olağanüstü toplandı. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Antalya açıklarına demirlemesini bir “taviz” olarak değerlendiren CHP MYK, “CHP olarak hükümeti, haklı davalarımızda taviz vermemeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı. CHP’nin hükümetin mevcut Akdeniz politikasını desteklemesi dikkat çekti
DIŞ HABERLER