Ankara’da 48’i avukat 60 hukukçunun gözaltına alınmasına tepki gösteren Ankara Barosu, ‘Yasaya aykırı işlem yapan tüm görevlilerle ilgili yasal yollara başvurulacağını kamuoyunun bilgisine sunarız’ açıklaması yaptı
Ankara merkezli açılan “FETÖ” soruşturması kapsamında 7 kentte yapılan operasyonlarda, 48’i avukat, 7’si stajyer avukat, 3’ü ihraç hakim, biri ihraç hakim adayı ve biri de hukuk fakültesi mezunu toplam 60 kişi gözaltına alındı. Ankara Barosu, avukatların gözaltına alınmasıyla ilgili yazılı açıklaam yaptı.
24 ayrı avukatlık bürosunda polisler tarafından arama yapılacağının bildirilmesi üzerine Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden avukatların görevlendirildiği belirtilen açıklamada, görevlerini icra eden avukatların müvekkilleriyle özdeşleştirilmeyeceği vurgulandı.
Arama ve el koyma işlemlerinde Avukatlık Kanunu’nun 58. Maddesinde ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 130. Maddesi kapsamında belirlenen kuralların açıkça ihlal edildiğini belirten Ankara Barosu, yapılan hukuksuz uygulamaları şu şekilde sıraladı:
“* 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 58/1. maddesi amir hükmü hilafına şüpheli avukatların ev aramaları baro temsilcisi çağrılmadan yapılmış, açık yasa ihlali gerçekleşmiştir. Avukatlardan edinilen bilgiye göre, ev aramaları saat 05.15 sularında başlamış, onlarca adreste şüphelilerin müdafilerine ya da Avukat Hakları Merkezi’ne ulaşmasına izin verilmeden telefonlarına el konulmuştur.
* Gizlilik kararı olan soruşturma dosyasında tespit edilebildiği kadarıyla 3 ayrı arama mahalline henüz baro temsilcisi ya da aramada görevli savcı dahi gelmeden basının geldiği görülmüştür. Basının görüntü almaması konusunda şüpheliler talepçi olmuş ise de görüntü alma işlemine göz yumularak lekelenmeme hakkı ihlal edilmiştir.
* Arama kararında da özel hüküm olmasına rağmen el koyma sırasında 5271 sayılı CMK’nın 130/2 hükmüne riayet edilmemiştir. Gelişigüzel gerçekleştirilen delil poşetlemesi konusunda arama tutanaklarına talepte bulunulmuş, şerh düşülmüştür.
* Dijital veri, bilgisayar, hard disk ve flash bellek imajları mahallinde alınabilecekken, doğrudan el koyma yoluna gidilmiştir. İçeriği tetkik edilip, suçlama ile ilgisinin tespiti halinde el koyma işlemi yapılması gerekirken, bu tespit yapılmaksızın yapılan el koyma işlemi hukuka açıkça aykırı olduğu gibi, el koyulan ya da incelenen eşyalar itibariyle müvekkil-avukat gizliliği ve kişisel veriler noktasında suç, suçlama ya da soruşturma ile hiç ilgisi olmayan 3. kişilerin de hakları ihlal edilmiştir.”
Açıklamanın sonunda “Ankara Barosu olarak soruşturma sürecini etkin şekilde takip etmeye devam edeceğimizi, yasaya aykırı işlem yapan tüm görevlilerle ilgili yasal yollara başvurulacağını kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.
ANKARA