Hüseyin Kalkan
HDP’nin barış ve demokrasi için başlattığı halkla buluşma kampanyasının önemli bir birleşeni de HDP Gençlik Meclisi’ydi. Kampanyanın yürütüldüğü hemen hemen her kentte gençler en öndeydi ve eylemlerin yükünü sırtlandılar. Bunun dışında sadece gençlerin düzenlediği ve yürüttüğü eylemlerde söz konusu oldu. Bu kampanya sırasında gençliğin rolünü ve önümüzdeki süreçte gençlerin mücadelesinin muhtevasına ilişkin, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Betül Ünsal ile konuştuk.
Bu kampanya sürecinde gençlik meclisinin yerine getirdiği işleve dair sorumuzu yanıtlarken, Ünsal şunları söyledi: “Pandemi sürecinde toplumsal muhalefetin susturulmaya çalışılması sokak ayağının, refleksinin kesilmeye çalışılmasına, gençliğin alanlarının yok edilmesine, sömürülmesine, daraltılmasına karşı bizler; Gençlik Meclisleri olarak alternatif alanlar yaratmaya dönük bir çalışma taslağı çıkardık.”
Gençliğin olduğu her alanda bir fizibilite çalışması yürüttüklerini söyleyen Ünsal, İşçi-emekçi gençliğin olduğu fabrikalara giderek sorunlarını dinlediklerini veya üniversiteli gençlerle buluşarak eğitim sistemine dair sorunlarının ne olduğunu konuştuklarını belirti. Ünsal, ikinci aşamada emeği sömürülen genç kadınlarla, genç emekçi kadınlarla buluştuklarını ve onların sorunlarını dinlediklerini ve çözümünü tartıştıklarını da sözlerine ekledi.
‘Gençlik bir bütündür’
Toplumun genel sorunlarını kendi sorunları bildiklerini belirten Ünsal örnek olarak Zilan Deresi’nde yapılan HES’e karşı “Doğa talanına karşı harekete geç” şiarıyla düzenledikleri bisiklet turunu gösterdi.
Birlikte mücadele kapsamında Türkiye’de birleşik gençlik meclisi, yurt dışında da enternasyonal bir gençlik ağı oluşturmaya dönük temaslarının sürdüğünü söyleyen Ünsal, bu yönde planlamalar yaptıklarını belirtiyor.
Gençlik ve siyaset
Gençlik siyaset ilişkisine dair sorumuzu da yanıtlayan Ünsal, gençlik kimliğini toplumu dönüştürme dinamizminin içinde taşıdığını, siyasette yansımasını da siyaseti dönüştürme ve ileri götürme misyonunu yüklendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk olarak belki gençlik kimliğinden bahsetmek gerekir. Gençlik kimliği gelecektir. Umudu da, özgür yaşam arayışı da toplumu değiştirmeyi dönüştürmeyi de dinamizmi de içinde barındırır. Toplum yaşamını demokratik kılma, dengesini oluşturma, düzene oturtma gibi özelliği vardır. Var olanı sorgulaması, kabul etmemesi beraberinde değişimi de getirir. Yani gençliğin kimliğinde politikaya, toplum sorunlarına dair bir uzaklaşma söz konusu değildir.”
Gençliğe değişmez bir kitle olarak bakmanın yanılış olduğunu belirten Ünsal, iktidarın gençliğe böyle baktığını belirtiyor. Ünsal, bu belirlemesini şöyle temellendiriyor: “Her dönemin gençliğinin politikaya bakış açısı farklıdır. Her dönemin gençliği mutlaka kendi döneminin dilinden tepki gösterir, sözünü söyler. Yaratılan alanlarda ya da yarattığı alanlarda tavrını ortaya koyar. Örneğin; en son Erdoğan’ın yaptığı video konferansta gençler gelecekleri hakkında söz sahibi olduğunu söyleyerek #OyMoyYok diyerek, “dislike” eylemi gerçekleştirdi. Bu “dislike” eylemi bile aslında politikadan uzak duruyor diye yaratılmaya çalışılan algıya bir cevaptır. Ek olarak da belirtmem gerekir ki; Hükümet gençliği bir kimlik olarak görmez. Görürse eğer bahsettiğim tüm hususlarda başına neler geleceğini çözebilir. Buna engel olarak da bu kimliği tanımaz. Sadece seçim zamanı oy deposu olarak görür, seçimden sonra da hatırlamaz.”
‘AKP’ye oy yok’
Önümüzdeki bir seçimde yaklaşık olarak 7 milyon yeni genç seçmenin oy kullanacağını belirten HDP’li Ünsal, genç seçmenlerin gençliğe uzak eski siyaset tarzını izleyen partilerden uzak duracağını belirterek, gençlerin özgürlükçü siyaset tarzını öneren partileri tercih edeceğini söylüyor. Özellikle Kürt gençlerinin iktidardan uzak duracağını belirten Ünsal, “AKP Kürt sorununu çözme sözü verdi. Sözünde durmadı. Kürtlerin de bu çözüm vaadine bir şans vermek için AKP’ye oy verdiğini söyleyebiliriz. Güncel duruma baktığımızda da bu sorunu çözmek yerine Kürtlere dair soykırım ve imha politikası uygulanıyor. Sorun derinleştiriliyor” şeklinde konuştu.
İktidarın sürdürdüğü politikaların AKP’li Kürtleri bile rahatsız ettiğini belirten Ünsal, “AKP’li bir Kürt bile bu politikanın kurbanı olduğu veya olacağının farkındadır artık. Çünkü temel sorun Kürt olmakta. AKP’li olsan dahi Kürt kimliğine dair ilk darbeyi alıyorsun. En can yakan yerden darbe aldığı için de büyük oranda yaklaşımı değişiyor. AKP soykırım ve imha politikası ile kültüre, dile ve kimliğe saldırmaktadır. Bir bütün olarak yok etme isteği içerisindedir. Bundan dolayı Kürt gençliğinden oy alamayacaktır. Kürdistan’da yürüttüğü özel savaş politikalarıyla örgütlü olsun olmasın kadına dönük geliştirdiği kaybettirme, taciz ve tecavüz politikası var. Kürt gençliği de buna göre tavrını belirleyecektir” diyor.
Ünsal sözlerini şöyle bitiriyor: “İktidarın gençlere verecek hiçbir şeyi yok. Kaldı ki Kürt gençlerine sunduğu tek şey savaş. Alternatif sunduğu hiçbir şeyi yok. Kaldı ki savaş koşulları içerisinde gelişen, yetişen her genç nefes aldırmamaya dönük politikaların farkındadır.”
Gençler Zilan için pedal çevirdi
Betül Ünsal’ın atıfta bulunduğu bisiklet turu 8 Ağustos’ta HDP Van Gençlik Meclisi tarafından gerçekleştirildi. Bisiklet turu “Ekolojik talana karşı gençlik harekete geçiyor” sloganıyla Zilan bölgesinde yapımı devam eden HES projesine karşı yapıldı. Tur HDP Erciş İlçe Örgütü önünde yapılan basın açıklaması ile başladı. HDP’nin gerçekleştirdiği kampanya çerçevesinde yapılan etkinliğe gençlerin yanı sıra Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık ve Gençlik Meclisi üyeleri katıldı. Gençlik Meclisi Sözcüsü Sinem Çetin’in okuduğu açıklamanın ardından gençler, “Sen de ayağa kalk”, “Kapitalizme karşı harekete geç”, “Ekolojiye darbe var” dövizleriyle, balonlarla süsledikleri bisikletlerle pedal çevirdi. HDP Erciş İlçe Örgütü önünde başlayan bisiklet turu, çevre yoluna kadar devam etti. Bisiklet turu yapan gençler burada, “Ji boy Gelîyê Zilan tu jî rabe ser pîya” sloganlarıyla etkinliği sonlandırdı.