Van’da koronavirüs vaka sayısının günlük 400’ün üstüne çıktığını belirten Van Tabip Odası Başkanı Yaviç, buna ilişkin Bakan Koca ile görüşmek istediklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtti
Koronavirüsten (Kovid-19) dolayı günlük vaka ve ölüm oranlarını sosyal medyadan açıklamayı sürdüren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 12 Eylül’de Kovid-19 nedeniyle 48 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 509 kişiye ise yeni tanı konulduğunu belirtti. Başta Diyarbakır ve Van olmak üzere bölgenin birçok kentinde korona vakalarında artış sürüyor. Yaşamını yitirenlerin sayısı da artıyor. Geçtiğimiz günlerde Van’ı ziyaret eden Sağlık Bakanı Koca, bölge illerinin sağlık müdürleri, saha koordinatörleri, kamu hastaneleri başkanları, halk sağlığı başkanları ve hastane başhekimleriyle yaptığı değerlendirme toplantısında, Bitlis, Muş, Hakkari ve Van’da hasta sayılarının neredeyse iki katına çıktığını açıkladı. Van-Hakkari Tabip Odası da Bakan Koca ile görüşmek için randevu talebinde bulundu. Ancak Koca, Tabip Odası ile görüşmeden kentten ayrıldı.
Tablo karamsar
Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Hüseyin Yaviç, uzun süredir hem Van’da hem de ülke açısından eleştirdikleri tablonun Sağlık Bakanı Koca’nın Van ziyaretinde teyit ettiğini söyledi. Bakan Koca’nın Kovid-19 ile ilgili tablonun çok karamsar olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Yaviç, “Bizler de kendisiyle görüşmek isterdik. En azından bir sivil tolum kuruluşu olarak bizleri de bu görüşme ve toplantılarına dâhil edip, en azından bir sivil toplum kuruluşundan yerelin sağlık sorunları ile ilgili bilgiler almasını talep ederdik. Daha çok tedavi edici politikaların öne çıkarılması gerekiyor” dedi.
Politika üretilmeli
Salgının koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleriyle önlenebileceğini belirten Yaviç, “Sorumluluğu sadece topluma yükleyen tedbirler almışsanız, bu süreç önüne geçilebilir bir süreç olmaktan çıkar. Elbette ki insanların tedbirlere uyması ve dikkatli olması gerekir. Toplumu destekleyici, toplumsal spekülasyonun azalmasını sağlayan politikalar uygulanmadığı sürece, pandeminin önlenmesi de imkansız hale gelir” diye konuştu. Van’da günlük vaka sayısının 300- 400 civarında olduğunu aktaran Yaviç, “Bu sürecin toplumla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerekir. Sağlık kurumlarımızın yoğun bakımları neredeyse tamamen dolu vaziyette. Bu yoğunluğuyla devam etmesi halinde, ertelenen sağlık hizmetleri konusunda toplumun ciddi sıkıntılar yaşaması kaçınılmazdır” diye uyardı. Kısıtlamaların yeniden uygulanması gerektiğinin belirten Yaviç, “Pandemi ile bu şekilde mücadele edilmesi halinde, önümüzdeki kış mevsiminde salgının sonuçlarının çok daha ağır olmasını ön görüyoruz. Bunun önüne geçmek için de gerçekçi önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.
VAN