Yozgat’ta su olmayan bölgede besi sığırcılığı kurulması planlanıyor. Yaşam şartlarını olumsuz etkileyecek projeye köylüler karşı çıkıyor
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bir milyon 700 bin metrekare alanda Tarıma Dayalı İhtisas (besi sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanıyor. Osmaniye köyüne 500 metreden daha az mesafede olan proje alanında kurulacak olan 100 adet işletmede 10 bin besi sığırcılığı yetiştirileceği öngörülüyor. Süt veren bir büyük baş hayvanın günlük 78 litreye kadar su tüketmesi gerekir fakat bölgede su yok.
Proje köy merasına yapılacağı için köylünün yaşam şartları daha da ağırlaşacağından bölge halk karşı çıkıyor. Gizli kapaklı yürütülen projeye ilişkin köy muhtarlarına, “projenin önüne geçmeyin, zaten yapılacak” uyarıları yapılıyor. Buna rağmen Osmaniye ve civardaki toplam on köyün halkı ve muhtarları projeye karşı mücadeleyi sürdürüyor.
‘Mahkeme sürecini başlattık’
Projeye ilişkin konuşan köylülerden Ahmet Yasin Ekinci, köyün tapulu mera arazisinde on bin hayvanlı bir ahır tesisinin kurulması planını hatırlattı. Organize sanayi bölgesi tarzında kurulacak tesisin, yerleşim yerlerine oldukça yakın olduğuna dikkat çeken Ekinci, “Su problemi gibi çevresel faktörlerimizi etkiliyor. Bununla ilgili itiraz dilekçesi başladı, ÇED raporu olumlu çıktı. Mahkeme sürecini başlattık, sonuç bekliyoruz” dedi.
‘Siyasi baskı var’
Osmaniye Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldız da yazdıkları dilekçelere ilişkin “yukarıda bir yerlere takılıyor” yorumu yaptı. Yıldız, “Mera müdürüyle konuşuyorum, ‘meranın aslını değiştiremeyiz. Ama siyasi baskı olduğu zaman ya görevimden olacağım ya da değiştirmek zorunda kalacağım’ diyor. E diğer kuruluşların hepsi aynı ifadeyi veriyor. Bu ahırların olma şartının hiçbir mümkünatı yok. Ama siyasi baskı var. on köyün muhtarının da imzası olmasına rağmen diretiyor” ifadelerini kullandı.
On köyün itirazı var
Devlet Su İşleri’nin bölgede onayı olmadığını çünkü su bulunmadığının altını çizen Yıldız, şöyle devam etti: Su olmayan bir yerde 10 bin büyük başlı hayvanın ne işi var. İl Tarım Müdürü’ne soruyorum, ‘günlük 40 litrelik süt veren hayvanın, günlük tüketmesi gereken su ne biliyor musunuz?’ diye. Soruma yanıt alamıyorum, susuyor. Mücadele ediyoruz uzun zamandır. On köyün itirazı var.
Kaynak: ETHA