Okur Temsilcisi, okurlar adına gazete editoryasını ve gerekirse, imtiyaz sahibini okurlardan gelen şikayetler üzerine uyarır. Bu uyarılar, sözlü olarak yapılsa da, esasen kamuoyuna açık olarak bu köşede yer alacak
Son yıllarda yüksek tirajlı ve tirajı yüksek olmasa da, kamuoyunu en az diğerleri kadar etkileyen ciddi gazetelerde, Okur Temsilcisi bulundurmak ülkemizde de uygulanmaya başladı. Okur Temsilcisi, okur ile gazetenin editoryası (gazetenin yayınından sorumlu yazı işleri kadroları) arasında bir köprü vazifesi görüyor. Okurlar, genelde meşgul olan yazı işlerindeki gazetecilere ulaşamayınca ya da kronikleşen hatalar konusunda gazeteyi uyarmak isteyince, Okur Temsilcisi’ne baş vuruyorlar.
Okur Temsilcisi, okurlar adına gazete editoryasını ve gerekirse, imtiyaz sahibini (mesela dağıtım sorunları konusunda) okurlardan gelen şikayetler üzerine uyarır. Bu uyarılar, sözlü olarak yapılsa da, esasen kamuoyuna açık olarak bu köşede yer alacak. Yani okurlara, şikayetleriniz (elbette önerileriniz de!) gazete yönetimine iletildi, denilecek. Gazetenin editoryası da, kendilerine yapılan eleştiri ve önerileri, yayınladıkları gazetede görecekler-okuyacaklar.
Epeyce kıdemli (son 29 yılı, cezaevi yılları sonrasında olmak üzere toplamda 42 yıllık bir deneyim sahibi) bir gazeteci olarak, sizlerden gelen eleştri ve önerilerden yola çıkarak, gazetemizin editoryasını eleştireceğim. “Bu konuda okurlarımız haklı” diyeceğim ya da okurlarımız eleştirilerini abartmış; gazetemizin yazıişleri bu konuda doğrusu yapmış diyebileceğim. Böylece gazetemizi daha iyi çıkartabileceğiz.
Eleştiri ve özeleştirinin bizleri geliştirdiğini düşünen bir yaşam anlayışına sahip bir gazete ekibi olarak, okurlarımızdan gelecek eleştiri ve önerileri dört gözle beklediğimizi bilmeniz gerekiyor. Kırk yılı aşan bir deneyime sahip biri olduğumu söylemiştim ya; son 29 yılda, tam 50 ayrı (haftalık ve günlük) gazetede çalışmış ve hatta yöneticilik yapmış birinin gözlemlerinin, gazetemizin çok daha mükemmel şekilde çıkarılması konusunda harcanacağından emin olmanızı istiyorum.
Hüseyin Aykol kimdir?
Manisa’nın Salihli ilçesinde 1952 yılında doğdu. İzmir Maarif Koleji’ni bitirdikten sonra üç yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, dört yıl da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu. 12 Eylül öncesinde Ser Yayınevi’nde çevirmen ve editör olarak çalıştı ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi oldu. Kırk civarındaki ülkede yayınlanan “Sosyalizm: Teori ve Pratik” dergisinin Türkçe edisyonunu çıkardı. 12 Eylül döneminde yaklaşık 10 yıl hapis yattıktan sonra gazetecilik ve yayıncılığa geri döndü. Son 29 yıldır çeşitli aylık dergiler, haftalık ve günlük gazetelerde çalışıyor. Genelde dünya haberleri editörlüğü yapmış olsa da kimi gazetelerde genel yayın yönetmenliği görevini de üstlenen Aykol’un çok sayıda çeviri ve telif eserleri bulunmaktadır.
BAŞVURU ADRESİ:
Okur Temsilcisi’ne dışarıdaki okurlarımız şu e-mail adresine gönderecekleri e-mail ile ulaşabilirler: aykol267@gmail.com
İçerideki okurlarımız için adresimiz ise şöyle:
Hüseyin Aykol
Posta Kutusu: 253
Yenişehir – ANKARA
Okur Temsilcisi
Hüseyin Aykol