Türkiye ileYunanistan arasındaki gerilimde yaptırım ve diplomasi kartları masada
Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim devam ederken, bir yandan yaptırım, bir yandan da diplomatik adımlar gündemde. Türkiye’nin doğal gaz arama faaliyetleri ve Libya’da Trablus hükümeti ile yaptığı deniz yetki anlaşması sonrası tırmanan gerilime birçok ülke dahil oldu. Türkiye yalnız kalırken, Fransa, Yunanistan, Mısır başta olmak üzere Arap ülkeleri ve Avrupa’da birçok ülke Türkiye’nin karşısına dikildi. Savaş gemilerinin cirit attığı bölgede gerilimin askeri boyuta çıkma ihtimali artarken, inisiyatif alan Fransa, Korsika’da 7 ülkeyi bir araya getirdi. Zirveden Ankara’ya hem yaptırım uyarısı çıktı hem de geri çekilip diyaloğa gelmesi çağrısı yapıldı. ABD de askeri güçlerin çekilmesi gündemiyle Güney Kıbrıs’a Bakanı’nı gönderiyor.
Hem uyarı hem diyalog
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin doğal gaz arama faaliyetleri sonrası Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin artması üzerine, Avrupa Birliği üyesi Güney Avrupa ülkeleri Korsika adasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron evsahipliğinde bir araya geldi. Zirveden sonra yayımlanan ortak bildiride, zirveye katılan ülkelerin, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’a tam destek verdikleri açıklandı. Açıklamada diyalog konusunda ilerleme sağlanamaması ve Ankara’nın tek taraflı eylemlerine devam etmesi halinde Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının 24-25 Eylül’de buluşacağı zirvede Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının görüşüleceği belirtildi. Macron, “Diyaloğa tekrar girmek istiyoruz… Naif değiliz ancak iyi niyetle tekrar (diyaloğa) girmek istiyoruz” ifadelerini kullanarak Türkiye’nin “tek taraflı” eylemlerine son vermek istediklerini kaydetti. Macron, Ankara’nın müttefik olmaktan çıktığını belirterek Erdoğan’ı da hedef aldı.
Hegemonya çekişmesi
Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerini kendi deniz yetki alanları içinde yürütüldüğünü savunarak, bu faaliyetlerin yasa dışı olduğunu iddia ediyor. Bu iddiaları reddeden Türkiye ise doğal gaz arama faaliyetlerinin yürütüldüğü alanın kendi kıta sahanlığı dahilinde olduğunu iddia ediyor. Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimde Atina’ya destek veren Fransa, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını da artırmıştı. Korsika adasında Macron’un evsahipliğinde yapılan zirveye Türkiye ile gerilim yaşayan AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yanı sıra İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta’nın liderleri katıldı.
Savunma işbirliği
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, iki ülke arasında stratejik ilişkilerin kurulması ve savunma alanında işbirliği konusunda anlaştığı da belirtildi. Anlaşmaya ilişkin detayların, Miçotakis’in önümüzdeki hafta sonu Selanik’te yapacağı konuşmada açıklayacağı kaydedildi.
DIŞ HABERLER