TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, bölgedeki sağlık sorunlarının sadece hastane kurmakla giderilmeyeceğini ve çözümün bütünlüklü politikada olduğunu vurguladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki günkü Diyarbakır ziyaretinde birçok bölge kentine hastane kuracaklarını açıkladı. Bakan Koca’nın hastane “müjdesini” değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, bölgedeki sağlık sorunlarının sadece hastane kurmakla giderilmeyeceğine dikkati çekti.
Sürecin sadece hastanelerde karşılanması stratejisinin sonuç vermeyeceğini vurgulayan Yerlikaya, “Sadece bir hastane değil, siz bin yataklı birçok hastane de açsanız sonuç itibarıyla olayın sebebine yönelik herhangi bir yaklaşımda bulunulmadığı takdirde sonuçlarıyla uğraşmak durumunda kalırsınız. Hastalığın toplum içindeki bulaş zincirini kırmaya yönelik herhangi bir yaklaşımda bulanmadığınız zaman çok sayıda hasta olacaktır. Şu anda da hem bölgede hem Diyarbakır’da gördüğümüz üzere hastalarla sadece hastanelerde baş edilmesi mümkün değildir. Hastane kurmak sonuçlarla uğraşmaktır. Hiçbir şekilde çözüm getirmeyeceğini biliyoruz. Olayın bir diğer boyutu ise hastanelerde çalışacak olan sağlık emekçilerinin sorunlarının görmezden gelerek, onların çalışma koşulları önemsenmeden, özlük hakların yönelik gerekli çalışmalar yapılmadan fiziki hastanelerin açılmış olması. Oraya tabela asılması bir çözümü getirmeyecektir” dedi.
Çözüm bütünlüklü politikada
Koronavirüs salgınıyla mücadelede neler yapılması gerektiğine ilişkin bugüne kadar sağlık örgütleri tarafından birçok rapor hazırlandığına değinen Yerlikaya, “Sonuç itibarıyla yeni bir hastanenin açılacağının sözünün verilmiş olması, var olan sağlık sorunlarına pandemi de dahil olmak üzere çözüm getirecek bir yaklaşım olarak değerlendirmiyoruz” diye konuştu. Pandemi sürecinin bütünlüklü bir politik yaklaşımla ele alınması gerektiğini kaydeden Yerlikaya, “Algılar üzerinden yapılan değerlendirmeler, ekonomik kaygıların ön planda tutulması, gerçek rakamların gizlenerek sürecin bir bütün olarak başarı hikâyesi etrafında sürdürülmesi pandemiye karşı başarıyı getirmiyor. Filyasyon çalışmalarına ağırlık verilmesi, hasta olan kişilerin izole edilmesi, temaslıların karantinaya alınması, yaygın test yapılması, farklı toplumsal kesimlerin sürece dahil edilmesi, toplumun katılımının sağlanması, tabip odalarının, meslek örgütlerinin, bilim insanlarının görüşlerinin dikkate alınması, ‘biz yaptık oldu’ şeklindeki politikalarla değil de daha bilimsel verilerle bütünlüklü bir yaklaşım sergilenmesi başarıya ulaşmamızı sağlar” şeklinde önerilerini sıraladı.
Hekimler görevine iade edilsin
Salgın sürecinde birçok sağlık çalışanının enfekte olduğunu ve bu durumdan kaynaklı diğer sağlıkçıların iş yükünün arttığına dikkati çeken Yerlikaya, şöyle devam etti: “Çalışma koşulları çok zor. 24 saate varan nöbet tutan arkadaşlarımız var. Az sayıda sağlık çalışanıyla çok büyük bir iş yükünü omuzlamış durumdayız. Yeni hastanelerin açılmasıyla var olan sağlık çalışanlarının sayısının artmayacağını da biliyoruz. Dolayısıyla başta KHK’liler olmak üzere atanamayan hekim arkadaşlarımız, bu süreçlerde görevden alınmış tüm arkadaşlarımız bir an önce göreve alınması ve yeniden işe döndürülmesi gerekiyor. Bütün bunları birlikte değerlendirdiğimizde de fiziki olarak hastaneler kurmakla sağlık sorunlarının çözülmeyeceğini biliyoruz. Sürecin sadece hastanelerde karşılanması stratejisi salgına karşı başarıyı getirmeyecektir.”
HABER MERKEZİ