İHD İstanbul Şubesi, Sakarya’da Kürt işçilere dönük ırkçı saldırıya ilişkin, ‘Kürtlere yönelik sistematik ve tabana yayılmış ırkçılığı kınamak, lanetlemek, sosyal medyada konu etmek yetmez’ dedi
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Sakarya’da Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Irkçılığın kurumsallaştığına vurgu yapılan açıklamada, mevcut sistemin ırkçılığı körüklediği belirtildi.
Açıklamada, “Bundan daha da kötüsü, olağan hayatta işinde gücünde olan kişilerden oluşan toplumun geniş bir kesiminde ırkçılık tabana yayılmış durumda ve sistem tarafından destekleniyor. Saldırı sonrasında Kürt mevsimlik işçilere karşı her yıl gerçekleşen saldırılarda olduğu gibi işçiler memleketlerine dönmek zorunda kalıyorlar” denildi. Irkçı saldırıya ilişkin detayların da yer aldığı açıklamada, Sakarya Valiliğinin açıklaması “inkâr politikasının” bir örneği olduğu kaydedildi.
‘Irkçı saldırı’
Açıklamada, “Valiliğinin açıklamasında Kocaali ilçesinde fındık bahçesi sahibi iki ailenin kavga ettiği ancak medyadaki görüntülerin ‘ırkçı saldırı’ konusuyla alakasız olduğu belirtildi. Ayrıca ‘geçmişe dönük yapılan incelemede sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde iddia edildiği gibi bir olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezine intikal eden herhangi bir konu, olay veya şikâyet bulunmamaktadır’ denildi.
Sakarya’nın ayrı bir özelliğinin vurgulandığı açıklamada şöyle denildi: Son iki yıl içinde iki ırkçı cinayetin de işlendiği yer. Aralık 2018’de Sakarya’da Kadir Sakçı ve oğlu Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğramış, katil baba ve oğula ‘Kürt müsünüz, Suriyeli mi?’ diye sormuş, ‘Evet Kürdüz’ cevabını alınca ‘zaten sizi sevmiyorum’ diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş etmişti. Baba Kadir Sakçı hayatını kaybetmiş, oğlu ağır yaralanmıştı.
‘Kürtçe konuştuğu için’
Sakarya Valiliği’nin olayla ilgili açıklamasının da aynı minvalde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: Ekim 2019’da ise, yine Sakarya’da, Kürtçe konuştuğu için önce 6 kişi tarafından linç edilen, sonra başından vurulan 19 yaşındaki Şirin Tosun 54 günlük yaşam mücadelesini kaybetmişti. Komisyon olarak her iki cinayetin takipçisi olduk. Kürtlere yönelik sistematik ve tabana yayılmış ırkçılığı kınamak, lanetlemek, sosyal medyada konu etmek yetmez.
HABER MERKEZİ