Af Örgütü raporuna göre İran’da her türlü işkence mevcut: Kırbaçlama, elektrik verme, zor pozisyonlarda durmaya zorlama, sahte infazlar
Lübnan, Irak, Suriye, Yemen’e barış ve adalet götüreceğini söyleyen, her fırsatta İsrail’in en büyük insan hakları ihlalcisi olduğunu kaydeden İran’ın işkenceci karnesinin bir kez daha dolduğu açıklandı. Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre insanca yaşam için protestolar yapanlara gözaltında insanlık dışı işkenceler yapıldı.
Uluslararası Af Örgütü (AI), İran’da Kasım 2019’da zamlara karşı başlayan protestolardan bu yana ağır insan hakları ihlalleri yaşandığını kaydetti. Protestolar sırasında gözaltına alınanlara işkence uygulandığı belirtildi. Af Örgütü 2019’un Kasım ayında başlayan protestolardan bu yana işkencenin yaygınlaştığını rapor etti. Rapora göre, protestolarla bağlantılı olarak gözaltına alınan kişiler işkenceye veya istismara uğradı.
Deutsche Welle (DW) haberine göre raporda gözaltındaki protestoculara “dayak”, “kırbaçlama”, “elektrik verme”, “zor pozisyonlarda durmaya zorlama”, “sahte infazlar yapma”, “su altında tutarak nefessiz bırakma”, “cinsel şiddet”, “zorla kimyasal madde verme” ve “sağlık hizmetlerinden yoksun bırakma” gibi yöntemlerle işkence uygulandığı belirtildi. Af Örgütü ayrıca tutuklulara “cinsel şiddet” uygulandığını kaydetti. Af Örgütü, “İnsanlık Ayaklar Altında: İran’da Kasım 2019 protestolarından bu yana gerçekleştirilen toplu gözaltılar, kaybetmeler ve işkence” başlıklı raporunda kullandığı verileri, protestolara katılan, protestoları izleyen veya diğer kişilerin tanıklıklarına dayandırdı. Buna göre gözaltındaki kişilere, işkence yoluyla, muhalif gruplar, insan hakları savunucuları, İran dışındaki basın kuruluşları ve yabancı devletlerle bağlantıları olduğu yönünde ifade vermeleri istendi.
10 yaşındaki çocuklar bile…
İnsan hakları savunucularına göre, protestolar kapsamında yaklaşık 7 bin kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 10 yaşındaki çocuklar ve silahla yaralanmalarının ardından tedavi olmak için hastaneye giden ve hastanede gözaltına alınan yaralı eylemcilerin de yer aldığı belirtildi. AI, adaletsiz biçimde yargılanan gazeteciler ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere, 500’ün üzerinde protestocu ve başka kişinin isim ve ayrıntılı bilgilerini de kayda geçti. AI, “İran’daki ağır insan hakları ihlallerine yönelik uzun süreli ve sistematik cezasızlığın ele alınması” amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde bir soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.
TAHRAN-BERLİN