Giresun’daki sel felaketini yaşayan Espiye ilçesinin köylerinde yaşayan yurttaşlar, yardım ulaşmadığını belirterek, fındık bahçelerinin büyük çoğunluğunun bozulduğunu, köy yollarının ise halen açılmadığını söyledi
Giresun’da yaşanan sel ve heyelanın üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen halkın yaraları hala sarılabilmiş değil. İlçe merkezi balçık ve molozlarla kaplanmış olan Dereli ilçesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingi öncesinde kısmen temizlenmiş olsa da ara sokaklarında ve dükkanların içi aynı durumda.
Dereli’nin yanı sıra yaşanan selden en fazla etkilenen Espiye ilçesinde de köylerde büyük heyelanlar oluşmuş. Çöken köy yollarının bir kısmı yeniden açılsa da bu yollardan normal bir otomobille gitmek hala mümkün değil. Köylerin bir kısmı ile ise ancak altı yüksek araçlarla dağ yollarından ulaşım sağlanabiliyor.
Köylüler Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Tolga Güney’e konuştu
‘Canımızı zor kurtardık’
Selden en fazla etkilenen köylerden biri Bayrambey Köyü’nde 4 tane ev yıkılırken, çok sayıda fındık bahçesi de heyelan ile yok oldu. Yaşananları “felaket” olarak değerlendiren köy sakini Şaban Sarıbaş, olay gecesini “Derelerden gelen uğultu, insanın ruhunu eziyordu. Heyelan olacağını anladığım için evden çıkmaya karar verdim. Evden çıkıp sağa doğru gidiyordum ki o taraf çöktü. Sonra sol doğru gitmeye başladım o taraf da çöktü. Mecbur dağa çıkıp, ormanlardan doğru komşu mahallemize indim. Canımızı zor kurtardık. 4 tane komşumun evi yıkıldı. Sel suları ile tüm fındığım gitti. Bu zararımızın karşılanmasını da köyümüz adına istiyoruz” dedi.
‘Devlet düz geçiyor’
Sele fındıklarını beklerken yakalandığını söyleyen köylülerden Ahmet Sarıbaş, “Devlet geliyorsa da yoldan düz geçiyor. Kimseyle ilgilendikleri yok. Bir iş makinesi gelse de buraları düzenlese, tekrar bir yağmur yağsa biz büyük risk altındayız. Evin yakınından geçen çayın belirli noktalarına menfezler yapılması gerekiyor. Sel akşamı tıkanan yerleri açamadık” dedi.
500 kilo fındığının sel ile birlikte gittiğini dile getiren Sarıbaş, “1 dönüm fındık bahçem, evimin önündeki fındık harmanım gitti. Evimde tehlikede, bugün burası gitti yarın da orası gidecek” diyerek yardım talebinde bulundu.
Mahalle tahliye edilmeli
Sel ve heyelan sırasında iki evin ve çok sayıda bahçenin yok olduğu Akkaya Köyü’nde ise bin yıllık tarihi armut ağaçlarının olduğu bölge sular altında kaldı. Köyün muhtarı Fahrettin Kılıç, köyün üst tarafında bulunan kayaların koparak ormanlık alanın içinde kaldığını ifade etti.
Tekrar yağmur yağması halinde bu kayaların evlerin üzerine gelebileceğini belirten Kılıç, bundan kaynaklı köyün üst tarafındaki mahallenin tahliye edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Büyük yıkım yaşandı
Selin etkilediği Espiye’nin dağ köylerinden Ericek’de ise büyük bir yıkım yaşanmış durumda. Köy yollarında ve içinde çalışmalar devam ederken, köye ulaşım için dağ yolları kullanılıyor. Balık havuzunun selde yıkıldığını söyleyen köylülerden Cihan Saraç, “20 binin üzerinde yavru balık, 8 bin de satılık balık vardı. Hepsi gitti. Damızlıklar vardı onlarda gitti” dedi. Bu sene devraldığı fırının da selde zarar gördüğünü aktaran Saraç, fırının yanında bulunan bakkalı ve kamelyasının da yıkıldığını belirtti.
GİRESUN