7.23’lere kadar ulaşan doların ateşi parasal tedbirlerle düşürülemeyince, bu kez devreye polisiye tedbirler sokuldu. Polis sosyal medyaya yöneldi
0 milyar Türk lirası ve 6 milyar dolar kaynak sağlaması da sorunu çözmeyince, ekonomiye dair ‘manipülatif’ haber yapanlar ve paylaşımlarda bulunanlara karşı MASAK ve polis harekete geçirildi.İçişleri Bakanlığı dün 346 sosyal medya hesabıyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Bu arada, Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) halka açık banka ve şirketler hakkında ‘yalan yanlış haber ve açıklama yapanlar hakkında yasal işlem başlatılacağını’ bildirdi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)ise, sosyal medyada dolaşan ‘Dövizlerin devlet eliyle TL’ye çevrilmesi’ ve ‘Dolar kurunun sabitlenmesi’ iddialarının yalan haber olduğu ve bu tarz haberleri yayan kişi ve kuruluşlar hakkında inceleme başlattı.
Savcılık her şeyi yasakladı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise krizin kaynağı olarak “15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki güçler” gösterilerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal barışını, iç huzurunu, birliğini ve ekonomik güvenliğini hedef alan ekonomik saldırılar kapsamında, bu amaca hizmet eder mahiyette her türlü yönlendirici haber yazılı ve görsel yayın operasyonel amaçlı sosyal medya hesapları ile birlikte ekonomik güvenliği tehdit içeren eylemlerde bulunan kişi yada kişiler hakkında” soruşturma başlatıldığı duyuruldu.
Dövizin çivisi çıktı
Bu arada, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, sanayicileri, “Dolara kaçarsanız B ve C planımız var” diye tehdit etmesinden sonra Türk Lirası tarihin en büyük değer kaybını yaşamaya devam ediyor. Önceki gece dolar/TL 7.20’ye yükseldi. Bankaların internet sitelerinde ise 7.70 TL’yi gördü. Daha sonra ise gece yarısı Saray’dan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanın konuşmasında, “Mevduatlara el koyma ya da sabit kurdan TL’ye dönme kastının olmadığı” savunuldu.
Önlem yetmedi
Öte yandan, Merkez Bankası da (MB), dövizdeki yükseliş ve TL’nin değer kaybını önlemek için hazırladığı bir paketi 2 ayrı açıklama ile duyurdu. MB, yabancı para zorunlu karşılıklarda 400 baz puan indirime gitti. Merkez, Türk Lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde de 250 baz puan indirim yaptı. Ayrıca piyasalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar kaynak sağlandı. Aynı saatlerde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Swap (döviz takası)işlemlerine sınırlama getirdi. Döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirilmiş oldu. Buna göre, yapılacak yeni işlemler, yasal öz kaynakların yüzde 50’sini geçemeyecek.
Ateş düşmedi
Ancak önceki geceden beri atılan bütün bu adımlar, kriz üzerinde etkili olamadı. Dün sabah 6.80 değerinde olan dolar, daha sonra yine 7 sınırının üstüne çıktı. Bunun üzerine birçok döviz brosu dolar fiyatını, alış 6, satış 7 lira olacak şekilde sabitlemek zorunda kaldı.
‘Ayşe Teyze’ye de ayar verildi
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, hükümetin önlemlerini savunurken, yurttaşın dolar eleştirilerine de Erdoğan’ın ağzıyla yanıt verdi. Bali, “Kimse bilmediği suda yüzmesin. Dolarda, euroyla geliri, olmayan kişinin dövizle işi olmamalıdır. Ayşe teyzenin ne işi var dövizle” diye konuştu. İktisatçı Mustafa Sönmez ise, Bali’ye “Ayşe Teyze’ye yüzde kaç faiz veriyorsun” diye sordu.
EKONOMİ SERVİSİ