ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne 33 yıldır uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını duyurdu. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs yönetimi bu karara tepki gösterdi
ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uygulanan 33 yıllık silah ambargosunu kısmi olarak kaldırdığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’i arayarak kararı bildirdi.
Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasında gerilimin yaşandığı dönemde alınan karara Ankara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kararın müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı” ve Türkiye’nin “Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacağı” sözü kullanıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, ambargo kararının “ölümcül olmayan savunma malzemeleri kapsadığını” ve sadece 2021 mali yılı için geçerli olduğunu duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Salı günü Twitter hesabından paylaştığı mesajda “Kıbrıs Cumhuriyeti Doğu Akdeniz’de kilit ortağımızdır. Güvenlik işbirliğimizi derinleştireceğimizi duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Gelecek mali yılda, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uygulanan öldürücü olmayan savunma malzemeleri ve hizmetlerinin satışına getirilen kısıtlamaları kaldıracağız” dedi.
Kongresi 2019’da karar almıştı
ABD, Kıbrıs Adası’nın yeniden birleşmesi için 1987 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosu uygulamaya başlamıştı. ABD Kongresi de Aralık 2019’da Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosunun kaldırılması kararını almıştı. Önce Temsilciler Meclisi, daha sonra Senato savunma bütçeleri yasa tasarı kapsamında ambargonun kaldırılmasını desteklemişti.
Bu kararın üstüne aynı dönem Türk Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamayla yine tepki göstermiş ve “Ada’daki çözüm çabalarına sekte vurmaktan ve tehlikeli bir tırmanışa yol açmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır” demişti.
WASHINGTON