Müftülüğün usulsüzlüklerine direndiği için ceza olarak coronadan ölenlerin cenazesi yıkatılan ve kaptığı virüs sonucu yaşamını yitiren imam Osman Çilenti için Diyanet soruşturma başlattı. Bu arada artık cenazeleri özel ekipler yıkamaya başladı
Urfa’nın Siverek ilçesinde 44 yaşındaki cami imamı Osman Çilenti’nin ilçe müftülüğündeki usulsüzlüklere karşı çıkması nedeniyle ceza olarak teçhizat olmaksızın Corona virüsünden yaşamını yitirenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirilip ölüme sürüklenmesi büyük yankı uyandırdı.
Gazetemiz Yeni Yaşam’ın dün yayınladığı haberin etkisiyle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Siverek Kaymakamlığı harekete geçti. 1 Ağustos’ta yaşamını yitiren Osman Çilenti için hiçbir adım atmayan, ailenin iddialarına kulak tıkayan yetkililer dün imamın eşi Rahime Çilenti’yi aradı. Çilenti’yle telefon üzerinden görüşen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, konu hakkında soruşturma başlatıldığını ve bir müfettişin inceleme için ilçeye gönderildiği bilgisi verdi. Diyanet yetkilisinin aileye, “Sizin yanınızdayız. İhmal varsa açığa çıkarılacaktır” sözü verdiği öğrenildi. Yine dün davet üzerine çocuklarıyla birlikte Siverek Kaymakamı’nın makamına gidip görüşen Rahime Çilenti, görüşmenin içeriğini gazetemize anlattı.
‘Para peşinde değilim, adalet istiyorum’
Kaymakamın kendisine, “Bunlar olmaması gereken şeyler. Ben olay zamanı izinde olduğum için yaşananlardan haberim yok” dediğini aktaran Rahime Çilenti, “Ben kendisine de söyledim. Asla maddiyat peşinde değilim. Zaten maddi manevi tazminat davası açmayacağım. Sadece ceza mahkemelerinde yargılama yapılması için başvuracağız. Kaymakamdan suçluyu açığa çıkarmalarını istedik. Eşimin hiçbir eğitim verilmeden, teçhizat verilmeden nasıl cenaze yıkamakla görevlendirildiğini soruşturulmasını istedim. Hasta haldeyken nasıl ondan savunma aldılar, bunların araştırılmasını istedim” dedi.
‘Destekten büyük güç aldım’
Avukatının tüm evrakları topladığını ve bugün gerekli suç duyurusunda bulunacağını dile getiren Çilenti, haberin yayılmasından sonra çok büyük destek gördüğünü de söyledi.
Yalnız olmadığını fark ettiğini kaydeden Rahime Çilenti, “İki gün öncesine kadar da yapayalnızdık. Eşimin hakkını tek başıma nasıl savunurum diye düşünüyordum. Şimdi çok büyük güç aldım. Telefonlarım hiç susmadı. Siyasi partiler, avukatlar, vakıflar, halktan insanlar, gazeteciler çok destek verdiler. Allah hepsinden razı olsun. Bu desteği sürdürmelerini ve eşime yapılan zulmün cezasız kalmamasını istiyorum. Eşimle aynı durumda olan bir çok imam var. En azından onlar riskten kurtulsun” diye konuştu.
Artık özel bir ekip cenaze yıkıyor
Rahime Çilenti önemli bir bilgiyi de paylaştı. Siverek Devlet Hastanesi’nde artık cenazeleri yıkamakla görevli özel bir ekip oluşturulduğunu söyleyen Çilenti, bu görevlilerin tam teçhizatlı olduğunu aktardı. Geç atılan adıma isyan eden Çilenti, “İlla benim eşimin ölmesi mi gerekiyordu özel tedbirler almak için. Bu yaşımda, çocuklarımla birlikte tek başımıza kaldık. 44 yaşındaki bir insanın ölmesi mi gerekiyordu önlem alabilmek için. Ben bu davanın peşini bırakmayacağım. İnsanlar da duyarlı olsun” dedi.
Soru önergesi verildi
Öte yandan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, ihmal iddialarının araştırılması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, ihmaller sıralanarak sorumlular hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı soruldu. CHP Urfa Milletvekili Aziz Aydınlık da aynı taleplerle Fuat Oktay’a soru önergesi sundu.
HABER MERKEZİ