Yeni yapılan bir çalışmaya göre, dünyada eğer 2100’e kadar gerekli önlemler alınamazsa kıyı bölgelerde seller yüzde 50 oranda artabilir
Denizlerin tehlikeli biçimde yükselmesiyle gelgitler, dalgalar ve fırtınalar kıyılardan iç bölgelere ilerliyor. Bilim insanları gelecek yüzyılda büyük karaların dahi su altında kalacağını düşünüyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre, eğer 2100’e kadar gerekli önlemler alınamazsa kıyı bölgelerde seller yüzde 50 oranda artabilir. Avusturalya, Melbourne Üniversitesi’nden IanYoung, CNBC’ye verdiği demeçte, “Gelecekte kıyı bölgelerde yaşanabilecek sellerin sebep olacağı küresel bilançonun büyüklüğünü anlamaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
Deniz kaynaklı seller
Altı yüz milyon insan deniz seviyesinin 8-10 yükseklerinde yaşıyor. Bu yüzden, deniz seviyesindeki istikrarlı artış bile o bölgedeki canlıları, evleri ve altyapıyı tehlikeye sokuyor. Çalışmada, dünya nüfusunun yüzde dördüne tekabül eden 287 milyon kadar insanın kıyı bölgelerdeki sellerden etkilenebileceği ortaya çıktı. Sellerin büyük bir kısmı, iç bölgelere sinsice ilerleyen ve iklim değişikliğinden güç alan gelgitlerden ve fırtınalardan kaynaklanacak. Deniz seviyesinin bölgesel yükselimleri tek başına sellerin sadece yüzde 32’sini oluşturacak.
Seller artacak
Melbourne Üniversitesi’nde Altyapı Mühendisi Ebru Kirezci ise The New York Times’a verdiği demeçte, “Ortalama deniz seviyesi yavaş yavaş yükseliyor olsa da yüksek gelgitlerden, fırtına dalgalarından ve dalgaların kırılmasından doğacak seller daha çok sayıda ve şiddetli olacak” ifadesinde bulundu. Bilim insanları bulguların yerel tahminlerden çok, küresel tahminlerde işe yarayacağı konusunda uyarıyorlar. Bu tahminler farklı yerlerdeki kıyılarda gerçekleştirilen araştırmalara dayanıyor ve hem normal hem de şiddetli durumlar mareograflar tarafından doğrulanıyorlar.
En sıcak noktalar
Bilim insanlarının iddiasına göre, bu denli küresel ölçekli bir çalışmayı yapmak için gereken varsayımlar arasında, deniz seviyesinin yükselmesinin küresel etkilerinden ‘ilk tecrübe edilecek” bir model oluşturdular. ABD’de sıcak noktalar Kuzey Carolina, Virginia ve Maryland. Avrupa’da Birleşik Krallık, Kuzey Fransa ve Kuzey Almanya bu bölgeler arasında yer alıyor. Asya’da ise Çin, Bangladeş, Batı Bengal ve Hindistan’ın bazı bölgeleri ile Avusturalya’nın kuzey toprakları sayılıyor. Deniz seviyesinin yükselmesinin canlı yaşama tehdit oluşturduğu Pasifik Adaları’nda ise yüksek gelgit dalgaları, su tabakasını taşırarak tatlı su kaynaklarını kurutma tehlikesi barındırıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ