Mersin’de düğün, nişan, kına gibi etkinliklerde davul ve zurna çalarak geçimlerini sağlayan yurttaşlar pandemiden sonra iş bulamadıklarını söyleyerek, ‘Durumumuzun ne olacağı belirsiz’ dedi
Mersin’de yol kenarında iş bekleyen davulcu ve zurnacılar, pandemi sürecinden dolayı yaşamlarını sürdüremez hale geldiklerini söylüyor. Kına, nişan, düğün gibi organizasyonlara giderek geçimlerini sağlayan davulcu ve zurnacılar, koronavirsü (Kovid-19) salgınından dolayı işsiz ve parasız olduklarını dile getirdi.
Pandemide işler durdu
Akdeniz İlçesi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde iş bekleyen yurttaşlardan Osman Nur (40), sabah saat 8 gibi evlerinden çıkıp toplanma alanında iş beklediklerini ifade etti. Bir gelin çıkmasına 300- 400 TL karşılığında hem davul hem de zurnayla gittiklerini belirten Nur, “Davul ve zurna lazım olduğu zaman insanlar buraya geliyorlar. Onlarla burada görüşüp anlaşıyoruz ve ardından çalmaya gidiyoruz. İşimiz bittiği zaman bizi tekrar buraya bırakıyorlar” dedi.
Pandemi sürecinden en çok etkilenen kesimden olduklarını belirten Nur, “Martı ayında salgın başladı. O günden sonra işimiz durdu. Yasaklar kalkınca az da olsa hareketlilik olmaya başladı. Eskiden hafta içi de işimiz oluyordu ama şimdi sadece hafta sonu oluyor. Bu süreçte ekonomik olarak çok zorlandık. Devletin verdiği bin TL’de bitti mecburen bankalardan faizle kredi çektik. O parada bitti. Şuan iş olmadığı için onun geri ödemesini nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Ne olacağımız belirsiz” diye konuştu.
Kalabalık yerlerde virüs kapabiliriz
Şükrü Kamuş (22) ise normalde Urfa sıra gecelerinde asma davul çaldığını anlattı. Hafta sonları ekstradan düğün ve nişanlarda çalarak hayatını sürdürdüğünü dile getiren Kamuş, “İş bulamıyoruz. Eskiden gittiğimiz işin şuan çeyreğine bile zor gidiyoruz. Etkinliğe gittiğimiz zaman polis geliyor diyor; ‘müzik kalksın maskenizi takın.’ Bunu gören insanlar evlerine gidiyor. Bizde boş geri dönüyoruz. Yasaklardan sonra tek tük de olsa işler çıkmaya başladı. Kalabalık yerlere giriyoruz. Bizlerinde virüsü kapma riskimiz var ama mecburen çalışıyoruz” diye belirtti.
‘Harçlığımızı çıkarmaya çalışıyoruz’
“Zurnamız elimizde her an iş gelebilir umuduyla bekliyoruz” diyen Kemal Kürek (59), “Harçlığımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Ekmeğimizin peşindeyiz. Sabah gelip duruyoruz. Kısmetimizi bekliyoruz. Elimizdeki zurna ekmeğimizdir. Biz de buna sarılıyoruz” dedi.
Her gün aynı yerde bekleyişleri sürdüren davulcu ve zurnacılar, salgın tehlikesine rağmen hayatlarını sürdürmek için düğün, nişan işlerinin gelmesini beklemeye devam ediyor.
MERSİN