Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın üzerinden 104 ay geçmesine rağmen faillerin hala yargılanmadığını hatırlatarak, ‘Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır’ dedi
Roboski İçin Adalet Girişimi, 19’u çocuk 34 sivilin öldürüldüğü katliamın 104’üncü ayında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan girişim üyesi Tanju Gündüzalp, aradan geçen 452 haftada ne cezalandırma ne yüzleşme ne de adalet ve hukuk anlamında bir ilerlemenin olmadığını hatırlattı.
‘Halkımızla bombalar yağmadan’
Varoluşunu sürdüremeyen sistemlerin her gün yeni bir gerilim ve savaş oyununun aktörü olduklarını belirten Gündüzalp, “Durum bugün de aynı; şimdi Akdeniz’de savaş tamtamlarını çalan yönetenler mevcut. Ve üzerinden 26 yıl geçse de, AYM (Tahir Elçi’nin peşini bırakmaması sayesinde) 1994’te Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin askeri uçaklarca bombalandığına ve 2 köyün insanlarının yaşam haklarının ihlal edildiğine bugün karar verebiliyor. Artık savaş ve sömürü sistemi durmalı; bu topraklarda, komşu topraklarda, komşu halklarımızla ve halkımızla bombalar yağmadan, barış içinde yaşamalıyız” diye konuştu.
Cezasızlık
Roboski’de yaşayan insanların sınır ticareti işinin tek iş olanakları olduğunu aktaran Gündüzalp, “Sınırdan kimlerin geçtiği ve ticaret yapıldığı her zaman sınırdaki devlet güvenliği tarafından bilinmekteydi. Ancak bunun bilinmesi katledilmelerini engellemedi. 34 insanımızın bombalarla öldürüldüğü ayan-beyan ortada, kanıtlanmış ve her kesim tarafından kabul görmüşken, yasalar ve adalet sisteminde karşılığını bulmadı. Cezasızlığın her köşe başına yerleştiği bu topraklarda, failler hala yargılanmadı” diye belirtti.
‘Roboski aydınlatılmadıkça’
Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyeceğini vurgulayan Gündüzalp, şöyle konuştu: “Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Roboski katliamının sorumlusu tüm karar vericiler cezalandırılmadıkça, geçmişle yüzleşilmedikçe, gelecek ve adaletli bir düzen kurulamayacaktır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski’de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda “Barış ve Adalet”in yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır.”
HABER MERKEZİ