Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil, krizden çıkış için ‘Özel sektörün borcunu kamunun sırtına yüklemeyin, Kanal İstanbul gibi projeleri erteleyin’ çağrısı yaptı
Son yaşanan dolar krizi üzerine konuşan Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil, mali disiplinin sağlanması ve kurdaki ateşin söndürülmesi için Kanalİstanbul gibi yap işlet devret (YİD) projelerinin acilen gündemden düşürülmesi gerektiğini dile getirdi. Cumhuriyet’e konuşan Emil, Türkiye ekonomisindeki en büyük sorunlardan birinin özel sektörün yüksek borç yükü olduğunu ancak bu sorunun devletin sırtına yıkılmaması gerektiğini vurguladı. Emil, “Devlet özelin borcunu üstlenmemeli, bankalar ve özel sektör borçları arasında yeniden yapılandırmalı” diye konuştu.
Projeler ertelenmeli
“Kanalİstanbul dersen kur durmaz” diyen Emil, “Dövizle alım ve borç garantisi verilen YİD projeleri bütçe için risk oluşturuyor. Kurdaki yükseliş de Hazine’nin garanti ödemelerini artıracak. YİD projelerinin yarattığı risk hesaplanmalı ve bu projeler ertelenmeli” diye konuştu. Emil, ayrıca, “Kamuda tasarruf külliyeden başlamalı. Lüks makam araçlarında, karşılama törenlerinde, ağırlamalarda kesintiler olmalı” dedi.
1998 Krizi gibi
Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Türkiye’de dün liranın tarihin en düşük düzeylerine gerilemesiyle birlikte yaşananların 1998 Asya Krizi’nin tekrarına benzediğini yazdı. Krugman, New York Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, “Para girişinin aniden kesilmesiyle birlikte döviz cinsi borçlanmanın da ekonomiyi ‘ölümcül bir sarmala’ sokacağı” uyarısı yaptı ve “Güven kaybı, para biriminizin de hızla düşmesine, bu durum döviz cinsi borçların geri ödenmesinin zorlaşmasına, bu da reel ekonominin zarar görmesine ve güvenin daha da azalmasına neden olur. Bunun sonucunda da para birimi tekrar düşmeye başlar ve bu döngü devam eder” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ