Orta ve Doğu Karadeniz’de önceki gün yaşanan felaketin ardından bölge çamura büründü. Gazetemize konuşan yurttaşlar, hasarın ve maddi kayıpların büyük olduğunu söyledi. Felakette 7 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi ise kayıp
Yadigar Aygün
Doğası ranta açılan ve tahrip edilen Orta ve Doğu Karadeniz’de önceki gün öğleden sonra başlayan yağmur sonrası Giresun, Ordu, Samsun ve Trabzon’da sel baskınları ve heyelanlar yaşandı. Özellikle Giresun’da büyük bir yıkım yaşandı. Giresun-Ordu sınırındaki Abdal Deresi ve Dereli ilçesinden geçen bir dere taştı. Taşkın nedeniyle Giresun-Dereli-Sivas karayolu ulaşıma kapandı. Selde, 2’si asker 7 kişi öldü, 9 kişi ise kayıp. Büyük hasara neden olan sel suları, birçok köprü ve yolu yıktı. Kentteki büyük yıkıma, selin değil, vadilere yapılan Hidroelektrik Santralleri’nin (HES), yolların ve dere kenarına inşa edilen taş ocaklarının neden olduğu belirtiliyor.
Giresun’un Dereli ilçesinde Aksu Deresi yatağı boyunca imara açılan alanlar, sel ve heyelanda can kayıplarını da beraberinde getirdi. 17 binanın yıkıldığı, 361 yapının hasar gördüğü Dereli sokakları heyelanın neden olduğu çamur ve kaya parçalarıyla kaplanmış durumda. Halk ise önceki gün de devam eden yağış nedeniyle geceyi tedirgin geçirdi. Arama çalışmaları ise önceki gün çöken menfezin olduğu bölgede yoğunlaştırıldı.
Bilanço ağırlaşıyor
Gazetemize konuşan Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı Koçlu köyünde yaşayan Ayşe Kılıç (67), “Şu an yollar kapandı. Köyümüze ulaşım sağlanamıyor. Fındık bahçelerimiz ve tarlalarımız çok hasar aldı. Tarlamızda çökme var. Dere yatağına yakın evlerde çok zarar var. Elektrikler yok haberlere ve bilgilere ulaşamıyoruz. Fındık toplamak için yayladan köye geldim. Hayvanlarımı bakması için komşuma bıraktım. Ne komşularımdan ne de hayvanlarımın durumundan haber alamıyorum. Yağlıdere- Üçtepe yolu ulaşıma kapandığı için yayladaki yurttaşların durumu nedir bilemiyoruz. Tarlamdaki ürünlerim gitti” dedi.
Fındığı sele kapılanlar var
Muhammet Kılıç (20) felaketin boyutlarını anlatırken toplanmış fındıkların sel tarafından götürüldüğünü söylüyor. Kılıç, yaşanan felaketle ilgili şunları dile getirdi: “Büyük maddi kayıplar var. Komşularımızın bazıların topladığı fındıkları sel alıp götürmüş. Bizim de tarlamız çöktü. Yağlıdere’ye bağlı Sınır köyünde ve Kanlıca köyünde kurulan HES’in patladığını duyduk ama yollar kapalı gidemiyoruz. Ne bir yere gidebiliyoruz ne de bir bilgi alıyoruz. Arama kurtarma ekiplerinin yollar kapalı olduğu için birçok köye ulaşamadığını duyduk. Elektrikler geceden beri yok. Şu anda çok mağdur yurttaşlar var. Biz de çok mağdur olduk. Evi yıkılan, işyeri yıkılan, selle birlikte fındıkları, arabaları denize dökülen yurttaşlar var. Bir kişinin sele kapıldığı söyleniyor. Bir mandıra sel kapılırken çok fazla hayvanın öldüğünü ve sele kapıldığını duyduk. Hiçbir yere ulaşamadığımız için net bilgileri bilemiyoruz.”
HES’lere izin verenler suçsuz mu?
Sel bölgesine giden gitmeyen bakanlar ve devlet yetkileri, “devletin seferber” olduğu yönünde açıklamalara ağırlık verdi ancak ne selin nedenleri üzerinde duruldu ne de yıllardır yıkıma neden olan barajlara tepki gösteren halkların talebi görüldü. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Ben de ilk defa böyle büyük bir doğal afet görüyorum. Şehrin silueti değişmiş durumda. Ciddi uyarılar yapmamıza rağmen vatandaşlarımız ‘Nasıl olsa bana bir şey olmaz’ düşüncesi içinde. Bu da can kayıplarına yol açabiliyor. Bu taşkınları tamamen önlemenin imkanı yok, dere yataklarına ev ve dükkanların yapmamak gerekiyor” diye konuştu. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli de Giresun’da can kaybı ve kayıpların olduğu sele ilişkin yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız felaketin yapılaşmayla ilgisi yok” savunması yaptı.
45 köy yolu kapandı
Rize şehir merkezinden köylere çıkan yolların bazı bölümlerinde yaşanan çökmeler sonucu 45 köy yolu ulaşıma kapandı. Güneysu’da aralıklarla devam eden yağmur nedeniyle Salarha Deresi’nin su seviyesi yükseldi. Suyun etkisiyle altı boşalan Rize-Güneysu karayolunun bir kısmında çökme meydana geldi.