Ankara Batıkent sakinleri, parklarının rant alanına dönüştürülmesine karşı eylemde. Mahalleliler, ‘Ağaçlara zarar verilmemesi birinci önceliğimiz, iş makinelerini durdurmayı da önümüze koyuyoruz’ dedi
Ankara Batıkent’te yer alan Adnan Kahveci Parkı’nın özelleştirme planı çerçevesinde ranta açılmasına karşı Batıkentli yurttaşların oluşturduğu “Adnan Kahveci Parkı Dayanışması” öncülüğünde, parkın yap-işlet-devret yöntemiyle kiraya verilmesi protesto edildi. Geçen hafta çöp toplama ve ağaçları sulama etkinliği yapan grup, bu hafta da piknik etkinliğinde bir araya geldi. “Çayını, simidini al, parka gel” çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar, yaşam alanlarının betona çevrilmesine karşı çıktı. Etkinliğe Şehir Planları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Harita Mühendisleri Odası Şube Başkanları da destek verdi. Parkın CHP’li Yenimahalle Belediyesi tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle 7 bin 500 TL aylık bedelle 15 yıllığına Arstek İnşaat Ticaret A.Ş.’ye kiraya verildiği belirtilen açıklamada, park alanına düğün salonu, market, gözleme evi yapılarak parkın betonlaştırılacağı ve özel ticari alan haline dönüştürüleceği bilgisi paylaşıldı. Parkların ranta açılmasına tepki gösterilen açıklamada, “Parkın etrafına büyük duvarlar örülerek insanların girmesini de engellemektedir. Belediyenin hangi partiden olduğu önemli değil. Hizmet adı altında yapılmaya çalışılan bu rant projesine, Batıkent halkına danışılmadığı demokratik ve şeffaf belediyecilik kuralları çiğnendiği için karşı çıkıyoruz” denildi.
Halkçı anlayışla kamuya açılsın
“Adnan Kahveci Parkı Dayanışması”nda yer alan heyetin, Yenimahalle Belediye Başkanlığı’nı ziyarette bulunarak taleplerini sundukları belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Tespitlerimizi, endişelerimizi ve parkın ticari işletmelere açılarak yok edilmesine kapı açılmasını doğru bulunmadığını, kabul edilmeyeceğini Yaşar Neslihanoğlu’na ilettik. Art niyetle değil, iyi niyetle ihalenin iptalini istedik. Hiçbir şey yanlış anlaşılmasın diye TMMOB, Şehir Plancıları ve Harita Mühendisler Odaları gibi kurumlarla temaslar yaptık. Ancak belediyemizden inatla sürdürülen sürecin devamı ve çamur atma dışında bir girişim bulamadık. Keşke birlikte yöneteceğiz söylemine uygun bir yaklaşımla ve katılımcı demokrat ve halkçı yerel yönetim anlayışı ile en çağdaş bir konseptle park bir kamu alanı olarak yeniden düzenlenerek bir an önce halkın kullanımına açılsaydı.”
‘Mücadele edeceğiz’
Parkın duvarlarla çevrilmesine karşı çıktıklarını söyleyen yurttaşlardan Hakkı Kurt, “Parkların ticarileştirilmesinin yasal olarak mümkün olmadığı için Batıkent halkı olarak buna karşı çıkmak için buradayız. Bu parkın ranta kurban gitmemesi için elimizden gelen her türlü mücadeleyi yapacağız” dedi. 35 yıldır Batıkent’te oturan Ali Yazan ise “Yeşil alanların ticarete açılmasına karşıyız. Parkın etrafı bir metre duvarla çevrilmiş, parkların etrafı duvarla çevrilemez yalnızca doğal ağaç ve çitlerle çevrilebilir. Bir yıldır bakım yapılmıyor, ağaçlar kurumak üzere. Bu ihaleyi iptal edene kadar çabalarımız devam edecek. Halkla karar verilmesi lazım. Bir yıldır burası bakımsız olursa güvenliksiz olur bunun sorumlusu belediye. Özelleştirerek güvenlik sağlanmaz. Bu bahaneye belediye sığınmasın. Ağaçlara zarar verilmemesi birinci önceliğimiz, iş makinelerini durdurmayı da önümüze koyuyoruz” diye konuştu.
ANKARA