Van’da işinden ihraç edildiği için OHAL Komisyonu’na başvuranların talepleri, komisyon tarafından ‘istihbari verilere’ dayandırılarak reddediliyor. Hukukçular verilen kararların uluslararası hukuktan döneceğini söylüyor
Van’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden ihraç edilen yüzlerce kamu emekçisinin OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurular sonuçlanmaya başladı. Van’da şu ana kadar 300 başvuruyu değerlendiren OHAL Komisyonu bütün işe iade taleplerini reddetti. Komisyon raporlarında kamu emekçileri hakkında adeta bir iddianame hazırlıyor ve bu kişilerin yasal bir kuruluş olan KurdiDer’e giderek Kürtçe öğrenmelerini bile suç kapsamında değerlendiriyor. Başvuru sonuçlarında dikkat çeken noktalardan biri de sürekli olarak “Temin edilen istihbari verilere göre” cümlesi kullanılıyor. Hukukçulara göre istihbari bilgilerin delillendirilmesi gerekirken, OHAL Komisyonu, savcı iddianamesi ya da polis fezlekesi hazırlıyor. Komisyon tarafından gönderilen cevap yazısında emekçiler “örgüt üyesi” olarak tanımlanıyor.
‘Hukukta itibar edilmez’
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan hukukçu Erhan Çiftçiler, istihbari bilgilerin Polis Vazife Salahiyetleri Kanunu’na göre delillendirilmesi gerektiğini söyledi. Delillendirilmeyen hiçbir istihbari bilgiye göre kovuşturma ve soruşturma açılamayacağını kaydeden Çiftçiler, “Bu tür bilgilere hukukta itibar edilmez ve mahkemelerde delil olarak kullanılamaz.İstihbarat bilgi notlarının altında ‘istihbari bilgi niteliğinde olan değerlendirmeler kişi aleyhine kullanılamaz’ diye kendileri bunu not etmişlerdir” dedi. İstihbari bilgilerin savcılıklar ya da emniyete bildirilip delillerle teyit edilmesinden sonra yargı makamına sunulduğunu söyleyen Çiftçiler, “Ancak burada böyle bir durum göremiyoruz. Kişinin başvurusunun reddedilmesi için adeta bir iddianame hazırlanmış. Bu şekilde verilen kararlar muhakkak uluslararası hukuktan dönecektir.İnsanlar sadece düşünceleri nedeniyle işinden atılıyor” diye konuştu.
Başvurulara ne cevap verildi?
Van’da yapılan başvurulara verilen bazı yanıtlar şöyle:
Dernekler Dairesi Başkanlığı’ndan temin edilen verilere göre başvurucunun PKK/KCK aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçesiyle kapatılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği Van Şubesi’ne üye olduğu…
Valilik Komisyonunda PKK KCK örgütüne üyeliği, mensubiyeti yahut bunlarla irtibatı olduğu yönünde değerlendirmenin olduğu…
UYAP’tan temin edilen bilgilere göre, başvurucunun Van Asliye Ceza Mahkemesi’nin dosyasında PKK örgütünün stratejisi doğrultusunda örgüte ait yayın organları tarafından eylem çağrıları sonrası izinsiz gösteri ve toplantıya katıldığı yönünde tespitlerin olduğu… Hızını alamayan komisyon üyeleri, savcı edasıyla değerlendirme yaparak PKK’nin ideoloji ve stratejisini de yazarak, emekçileri tamamen kriminalize etmeye çalışıyor.
100 bini aşkın başvuru yapıldı
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, Resmi Gazete’de yayımlanan 685 sayılı KHK ile kurulmuş ve 22 Mayıs 2017’de göreve başlamıştı. Komisyona, 102 bin 432 başvuru yapılmıştı. 22 Aralık 2017’den itibaren başvuruları değerlendiren Komisyon, Mart ayına kadar 6 bin 400 başvuruyu sonuca bağlamıştı. Bunlardan sadece 100 başvuru için göreve dönüş kararı verilmişti. 4 bin 316 başvuru ise reddedilmişti. Komisyonun kurulması ve başvuruların alınmaya başlanmasının ardından AYM, KHK’ler ile doğrudan yapılan işlemler ve OHAL kapsamında gerçekleştirilen idari işlemler hakkındaki 70 bin 771 başvuruyu, OHAL Komisyonu’nu adres göstererek, başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul etmemişti. AİHM’in OHAL Komisyonu’nu bir iç hukuk yolu olarak kabul ettiği ve ret kararı verdiği başvurunun ardından Türkiye aleyhine açılan dava sayısında da düşüş yaşanmıştı. AİHM, 25 bin başvuruyu, komisyonu adres gösterip reddetmişti.
Danışmanlar ‘veto’ edilmişti
KHK ile ihraç edilenlerin başvuruları “istihbari veriler” gerekçe gösterilerek reddedilirken, HDP milletvekillerinin birlikte çalışmak istedikleri 14 danışmanın başvurusu “arşiv araştırması” gerekçesi ile veto edilmişti. Başvurulara Meclis İnsan Kaynakları Başkanlığı tarafından şu cevap verilmişti: “TBMM Güvenlik Yönetmeliği’nin 7’nci maddesi gereğince Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucu elde edilen bilgilerin olumsuz olması halinde durumunun incelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kurulan Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonunun, adı geçenler hakkında yaptırılan Arşiv Araştırması neticesinde güvenlik açısından uygun görülmediğinden görevlendirmesinin mümkün olmadığına karar verilmiştir.”
VAN