CK Enerji Boğaziçi Elektrik 50 TL’nin altındaki elektrik faturalarına 2 aylık faturalandırma yöntemini uygulamaya başladı. Bu uygulamayla karşılaşan Mehmet Geyik, ‘Uygulamayı başlatarak basit kalem oyunlarıyla yurttaşı mağdur etmekteler’ dedi
Yadigar Aygün/İstanbul
CK Enerji Boğaziçi Elektrik Şirketi İstanbul Fatih ilçesinde Temmuz 2020’den itibaren 50 TL’nin altında gelen elektrik faturalarını bir sonraki ay fatura ile birleştirerek fatura kesmeye başladı. Böylece ikinci aya daha çok fatura kesilirken, bu yeni uygulamayla karşılaşan yurttaşlardan Mehmet Geyik, mağdur olduğunu söyledi.
‘Kalem oyunu yapılıyor’
CK Enerji Boğaziçi Elektrik Şirketi’nin başlattığı bu yeni uygulamanın elektrik faturalarındaki yükü artırdığına dikkat çeken Geyik, bu uygulamanın hukuksuz olduğunu söyledi. Geyik, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Birçok kez elektrik şirketini aradım. Şikâyetimin ne aşamada olduğunu sordum. Bana verilen cevap, değerlendiriliyor diyerek yeni kayıt açtıklarını söylediler. İSKİ ve İGDAŞ faturalarında böyle bir uygulama yok. Temmuz ayından itibaren aylık 50 TL’nin altında faturalandırmayı az tüketim diye bırakıp iki aylık yaklaşık 63-64 günlük fatura çıkartmaya başladı. Bu da daha çok kalem oyunuyla vergi faturadan alınmasına sebebiyet veriyor. Yani aylık daha önce 47 TL’lik bir faturanın vergisiyle iki aylık 110 TL’lik bir faturanın vergisi aynı değil. Bu tüketicinin aleyhine bir durumdur. Diğer elektrik dağıtım şirketleri buna benzer bir uygulamayı başlatmış mıdır bilemem ama Avrupa yakası dağıtım firması böyle bir uygulamayı başlatarak kendince basit hesap kalem oyunlarıyla yurttaşı mağdur etmektedir. Elektrik şirketleri bu uygulamayla yurttaşların cebine göz dikti. Diyelim ki bir ay 50 TL’nin altında faturam geldi ve o ay fatura kesilmedi diğer ay elektriğe zam gelirse vergisiyle birlikte cebimden haksız yere daha fazla para alacaklar. Zaten elektriğe yıllık olarak sürekli zam geliyordu, bu uygulamayla birlikte fatura ödemelerim arttı. Ekonomik kriz giderek derinleşirken bu yeni uygulamayla da artan vergi yükü altında eziliyoruz. Elektrik şirketleri elini cebimizden çeksin.”
‘Böyle bir hakları yok’
Konuya ilişkin konuştuğumuz Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal da bu uygulamanın mevzuata aykırı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “EPDK, mevzuatına göre 10 TL’nin altı fatura kesmiyor. Mehmet Geyik’in elektrik faturası, fatura mevzuata uygun değil. Faturaların düzenlenme aralığı yani sayaçlar 25 / 35 gün aralığında okunmak zorunda ve faturası buna göre tanzim edilmelidir. Bu örnekle ilk defa karşılaşıyorum. Bunu neden yaptıklarını anlamıyorum. Eğer elektriğin birim fiyatına zam gelirse o zaman kullanmış olduğu geriye dönük elektiriği de zamlı ödemek zorunda kalacak. Bu tüketicinin zararına olan bir durum. İGDAŞ konusunda aslan kesilen EPDK, enerji dağıtım şirketlerindeki ve diğer bölgelerdeki doğalgaz dağıtım şirketlerinde sessiz kaldı. Tüketici aylık ödeyeceği faturayı 2 ya da 3 sonra ödediği zaman bir ekonomik zorluk ile de karşılaşıyor. Bir ay önce elektrik faturasına ayırdığı ödemeyi fatura gelmediği için başka bir ihtiyacı için kullanıyor. 2. ay üst üste fatura geldiğinde ekonomik anlamda yoksul yurttaşlar zorluk çekebiliyor. Türkiye’nin 3/2 oranlık nüfusu zaten yoksulluk ve açlık sınırı altında mücadele veriyor. EPDK’nin yönetmeliği şirketin birine farklı birine farklı uygulanamaz. Ortada bir yönetmelik var ve faturaların düzenlenme aralığı yani sayaçlar 25 / 35 gün arasında düzenlenme var ise bu hüküm tüm dağıtım şirketlerine eşit uygulanmalıdır. Faturaya itiraz edebilir, o zaman faizsiz iki aya yayabilirler. Ayrıca bu sorunla karşılaşan tüketiciler, EPDK’ye de şikâyet edebilir.”