Diyarbakır Belediyesi Dr. Asena Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuğa başlayan Emîn Qosarî adıyla da bilinen tiyatrocu Mehmet Emin Yalçınkaya, 25 yıllık tiyatro yaşamında Veysel Öngören, Ziya Demirel, Luciano Iogna, Celil Toksöz ve Haldun Dormen gibi usta isimlerle de çalıştı
A med Şehir Tiyatrosu eğitmeni ve çalışanı Mehmet Emin Yalçınkaya, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Yaklaşık bir aydır pankreas hastalığı ile mücadele eden Yalçınkaya, Cumartesi günü akşam saatlerinde yaşam mücadelesini kaybetti. Yalçınkaya, Diyarbakır’da yaklaşık 25 yıldır tiyatro çalışması yürütüyordu. Mehmet Emin Yalçınkaya’nın naaşı dün Diyarbakır’a getirilerek, Amed Şehir Tiyatrosu’nda yapılan cenaze törenin ardından Yeniköy Mezarlığı’na defnedildi. 1968 doğumlu tiyatrocu, 1990 yılında Diyarbakır Belediyesi Dr. Asena Şehir Tiyatrosu’nda profesyonel olarak tiyatroya başladı. Oyuncu, yazar, çevirmen ve yönetmen Mehmet Emin Yalçınkaya uzun yıllar çalıştığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda 2016 yıllında belediyeye kayyum atanmasından sonra 30 tiyatrocu arkadaşıyla ihraç edilince, kendi alternatif tiyatro sahnelerini oluşturup Kürtçe oyunlar oynamaya devam etmişti.
Onlarca dizi ve film de rol
Emîn Qosarî adıyla da bilinen Mehmet Emin Yalçınkaya, Veysel Öngören, Ziya Demirel, Luciano Iogna, Celil Toksöz ve Haldun Dormen gibi usta isimlerle çalışan oyuncu, birçok oyunda yer almış yine birçok oyunun yazarlığını yapmıştı. Yalçınkaya, birçok dizi ve sinema filminde de rol almıştı. Yazdığı oyunlardan en bilinenler arasında ‘Mala Dinan’, ‘Mala Extiyaran’ ve ‘Zembilfroş’ bulunmakta. Aynı zamanda çeviri de yapan Yalçınkaya, yazar Aziz Nesin’in ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’, ‘Benim Güzel Pabuçlarım’, Ömer Polat’ın ‘Aladağlı Mıho’ adlı eserlerini de çevirmiş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda oynanmıştır. Yalçınkaya’nın , Mala Dinan ve Mala Extiyaran adlı iki oyunu 2008’de ‘Mala Dinan Mala Extiyaran’ adıyla tek kitap halinde basılıp yayımlanmıştır.
Şanoya Bajêr ya Amedê
30 yıllını geride bırakan Şanoya Bajêr ya Amedê (Amed Şehir Tiyatrosu) Diyarbakır’da 1990’ların karanlık dönemlerinde perdelerini açmıştı. O dönemde sadece Türkçe oyunların oynandığı tiyatroda, 2003 yılı itibariyle Kürtçe-Türkçe oyunlar yer bulmaya başladı. 2009 yılında ise sadece Kürtçe oyunlar yapmaya başlayan şehir tiyatrosu oyuncuları, belediyeye kayyum atanmasıyla birlikte sözleşmeleri iptal edilince kendi alternatif sahnelerini kurdular.
KÜLTÜR SERVİSİ