Karaağız’da yapılmak istenen enerji santraline karşı direnişte olan yurttaşlar, köylerinde santral istemiyor. Köylüleri destekleyen Prof. Pala, ‘Halka rağmen, birileri para kazanacak diye yapmak doğru değil’ dedi
Bursa’nın Büyükorhan ilçesi Karaağız köyünde biyokütle enerji santraline karşı köylüler direnişe geçti. 40 gündür 24 saat şantiye sahasında nöbet tutup inşaatın yapılmasına engel olan köylüler, kendilerini bilgilendirmek için Bursa Valiliği’nin görevlendirdiği aralarında sağlık, hayvancılık, orman ve çevre konusunda sorumluların bulunduğu heyet ile köy meydanında bir araya geldi. Soru cevap şeklindeki görüşmelerde Bursalı yaşam savunucuları Karaağız köyü sakinlerine destek verdi. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı görüşmelerde yaşam savunucuları ve Karaağız köyü sakinleri, heyeti kendilerini aydınlatacak bilgiye sahip olmağını belirterek eleştirilerde bulundu.
‘İzin vermeyeceğiz’
Projenin yaşama geçirilmemesi için köylülerin yanında olan Prof. Dr. Kayıhan Pala, daha önce termik santrallerle ilgili bilimsel araştırmalar yaptıklarını hatırlatıp köydeki evlere yaklaşık 500 metre uzaklıkta yapılması planlanan santralle fosil yakıt yakacak bir tesis olduğunu bunun da çevreyi olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizdi. Rant uğruna doğal yaşamın tahrip edilmesine karşı olan Pala, “Bu kadar kırsal ve uzun tarihi olan bir yerde halka rağmen, birileri para kazanacak diye bir şey yapmak doğru bir tutum değildir” dedi.
Nöbet gece gündüz sürecek
Sonuç alınamayan görüşmelerden sonra santrale karşı eylemlerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyleyen aktivist Zeride Çetin, “Biz zehirlenmek de istemiyoruz, bu doğamızı kaybetmek de istemiyoruz. Biz burada yaşıyoruz. Bu güzel doğamızı kimseye kaptırmaya niyetimiz yok. Köy halkı olarak bu tesise karşıyız” diye konuştu. Halkın tepkisine rağmen imza atıldığını kaydeden Çetin, “İnşaat sahasında gündüzleri biz kadınlar geceleri ise erkekler nöbet tutuyor. Niye? Sağlımız için, bu temiz havamızı niye başkalarına kaptıralım?” diye konuştu. Uzun süren görüşmeler sonuç alınamadan sona erdi.
Yangının sebebi rant mı?
Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Çağrışan köyünde önceki gün çıkan yangın 3.5 saat süren çalışma sonrası kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 15-20 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü belirtildi. Yangında iki evin çatısı zarar gördü. Aynı bölgede 2015’te de yangın çıkarıldığını söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Yangını birkaç yerden başlaması nedeniyle şüpheli buluyorum. Benzer olayı biz 2015 yılında yaşamıştık. Burada rant için yangın çıkaranlar olursa onlara fırsat vermeyeceğim. Beklentileri tepetaklak olacak. Bunu bilsinler. Yangına ekiplerimizle müdahale ediyoruz” diye konuşmuştu.
BURSA