Hatay’ın 5 ilçesindeki 9 noktada maden arama ihalesi yapılacağı ortaya çıktı. İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, bu ihalelere karşı mücadele edeceklerini söyledi
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 140’ıncı grup maden arama sahası için toplam 766 alanda maden arama ihalesi yapılacağını açıkladı. Türkiye’nin farklı yerlerinde olan 766 alan maden sahasının 9 tanesi Hatay’da yer alıyor. MAPEC’in ihaleye açtığı bu sahaların niteliğine dair hiçbir bilgi yer alamazken, bu sahaların; mera, orman, tarım alanı, ya doğal arkeolojik sit alanları ya da su havzaları olup olmadıkları bilgisi de ihalede yer almadı.
İhalelere karşı çıkıyoruz
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da 9 adet maden sahasının açılmasını değerlendirdi. Bir ay önce MAPEG sayfasında maden arama ihalelerinin ilanlarıyla karşılaştıklarını, açıklanan 140’ıncı grup maden arama sahası için ihale yer ve tarihleri arasında Hatay’da 9 adet nokta bulunduğuna değindi. Hatay’da ihale edilecek maden arama ihalesinin yerleri arasında; Antakya, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa’nın yer aldığını belirten Kara, “140. grup madenler arasında; sodyum, potasyum, lityum, iyot, bor tuzları gibi 100’e yakın endüstriyel hammadde, linyit, taşkömürü gibi enerji hammaddelerin ve altın, gümüş, alüminyum gibi metalik madenler yer alıyor” dedi. Pandemi sürecinde insanların yaşamlarının derdine düşerken; hükümetin tekrardan madencilik faaliyetleriyle ilgili ihaleye açmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Ekolojik çöküntü
Hükümetin; ekonomik kalkınma modeli yerine bundan sonra meraları, ormanları, tarım arazilerini ve suyu ticarileştirdiğini aktaran Kara, ekolojik bir çöküntüyle karşı karşıya kalacaklarını dile getirdi. Bu maden aramalarıyla doğalarının tahrip edileceğini belirten Kara, bu ihalelere karşı mücadele edip, ihalelerin iptali için dava açacaklarını kaydetti. Kara, “Doğamıza sahip çıkacağız ve bu mücadeleyi burada hep birlikte yürüyeceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ