DSM, bölgede farklı görüşlerden kişilerin katılacağı geniş katılımlı bir kongre yapmayı planlıyor. İlham Ehmed, Özerk Yönetim modelini geliştirmeyi planladıklarını söyledi
Demokratik Suriye Meclisi (DSM), 31 Temmuz’da bölgenin ileri gelenleriyle bir araya gelme hamlesini başlattı. Bu kapsamda birçok aydın, akademisyen ve aşiret lideriyle görüşmeler yapıldı.
Suriye’de diyalogların geliştirilmesi için geniş katılımlı paneller gerçekleştirildi. DSM tarafından organize edilen panellerde bölgenin güvenliğini tehdit eden konular geniş bir şekilde ele alındı. Bununla birlikte DSM tarafından büyük bir kongre gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kongrenin amacı Cizre ve Fırat bölgesinde yaşayan aşiretleri, halkları ve bölgenin ileri gelenlerini bir araya getirmek. IŞİD’in hücre yapılanmalarına karşı neler yapılabileceğinden bölgedeki huzur ve güven ortamında istikrarın sağlanmasına kadar birçok konu bu kongrede ele alınacak.
DSM Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, yapılacak kongreye ilişkin ANHA’nın sorularını yanıtladı.
Röportaj şöyle:
DSM’nin gerçekleştirmeye çalıştığı kongrenin önemi nedir?
Bu kongrede Özerk Yönetim’e yönelik eleştirileri değerlendireceğiz. Yapılan eleştiriler Özerk Yönetim’in bölgeyi yönetemeyeceği anlamına gelmiyor. Bu eleştirilere kulak vermeliyiz. Özerk Yönetim’i daha da güçlendirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bunu yaparken öncelikle bölgede bir arada yaşayan halklar arasındaki diyaloğu güçlendirmeliyiz.
Her bölgede yaşanan önemli sorunların belirlenmesi için herkesin bu kongreye katılımının sağlanması gerekiyor. Hangi bölgenin ne ihtiyacının bulunduğunun tespit edilmesi ve bu yönlü gelişimin sağlanması gerekiyor.
Kongrede hangi çevreler yer alacak?
Rejimi destekleyenlere de muhalifleri destekleyenlere de kısacası herkese kulak verilmesi gerekiyor. Özerk Yönetim’e yönelik eleştiri mekanizmasını çalıştırmak istiyoruz. Eleştiriler doğrultusunda yürütmede değişiklikler yapılabilir. Bu nedenle kongreye katılım çok önemlidir.
Böylesine geniş bir kongre nasıl gerçekleşecek?
Kongrenin gerçekleştirilmesinden önce çalıştay ve paneller düzenleyeceğiz. Qamişlo, Hesekê, Dêrazor, Minbic, Reqa, Tebqa ve Kobanê gibi merkezlerde paneller ve çalıştaylar gerçekleştireceğiz. Bu panellere Özerk Yönetim temsilcileri de katılacak. Panellerde birçok konu tartışılacak. Suriye’nin geleceği belirlenirken daha önce taraflar arasında yapılan görüşmeler de masaya yatırılacak. Çünkü her kesimin yaklaşımı farklıdır. Bazı kesimler mevcut yönetimi desteklerken bazı kesimler karşı çıkmaktadır.
Özerk Yönetim’in siyasi, güvenlik ve hizmet konusundaki politikalarının tartışmaya açmak gerekiyor. Öneri ve eleştiriler doğrultusunda Özerk Yönetim modelini en iyi yönetim modeli haline getirmek istiyoruz. Bölgede yaşanan gelişmelerden ders çıkarmalıyız. Bu kongreye Özerk Yönetim bölgeleri dışından da heyetler katılacak.
QAMİŞLO