İzmir’in Çeşme ilçesinde Alaçatı, Germiyan ve Ilıca bölgelerindeki orman yangını sonrası RES projesi için Güral Porselen’e ait iş makineleri bölgeye girdi
İzmir’in Çeşme ilçesinde Alaçatı, Germiyan ve Ilıca bölgesinde yaşanan orman yangını rüzgârın etkisiyle yayılmış ve bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilerek, civarda bulunan siteler boşaltılmıştı. Yanan bölgenin büyük bölümünün sahil şeridinde yer alması, yangının rantsal amaçlı kundaklama sonucu yaşandığı yönünde birçok iddia ortaya atılmıştı. Çıkan orman yangını sonrasında RES projesi için bölgeye giren Güral Porselen’e ait iş makineleri şirketin ruhsatı olmaması nedeniyle belediye tarafından durduruldu. Ildır ve Germiyan bölgelerinde çalışmalara başlayan şirketin faaliyeti, ilçeyi ayaklandırdı. Çeşme Belediye Başkanlığı’na ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirimde bulunan yurttaşlar işlemlerin durdurulmasını istedi. ÇED iptaline rağmen! Yurttaşlar tarafından yapılan başvuruda, “İzmir İli, Çeşme İlçesi, Germiyan Mahallesi Kislecik Mevkiinde, Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca iptal kararı verilmiştir. ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edilmiş bu RES için, 16 Ağustos 2020 günü sahaya iş makineleri ile girilmiş ve yol açılmıştır, tesviye gibi inşaat faaliyetleri başlamıştır” denildi.
‘Yasaklanmasını talep ederiz’
Dilekçenin devamında “Aşağıda imzası ve kimlik bilgileri olan bizler; Çevre Kanunu’nun 10. maddesi gereği ÇED Belgesi olmayan hiçbir proje için izin, ruhsat veya onay verilmesinin kesinkes yasaklandığı gözetilerek sahada inşaat niteliğindeki tüm faaliyetlerin durdurulmasını, yasaklanmasını talep ederiz” ifadeleri yer aldı. Yurttaşların şikâyeti üzerine bölgeye giden Çeşme Belediyesi ekipleri çalışmaları durdurdu.
İZMİR