Türkiye Komünist Partisi’nin 100. kuruluş yılı, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı tarafından, aralarında ‘Tütüncüler Tarihi’, ‘İstanbul’da Direniş ve Sol’ ile ‘15’ler Hatırası’ gibi kitaplarla selamlanacak
Hüseyin Aykol
Türkiye Komünist Partisi’nin 100. kuruluş yılı, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) tarafından bu yıl her ay yayınlanan bir kitapla selamlanıyor.
2020 yılı başında başlatılan bu kampanyanın, 2021 yılı Haziran ayına kadar sürdürülmesi amaçlanıyor. Çünkü gelecek yıl da, Mustafa Suphilerin öldürülmesinin 100. yıldönümü.
Kurucuları arasında yazarımız Veysi Sarısözen’in de bulunduğu TÜSTAV tarafından TKP’nin 100. kuruluş yılı vesilesiyle yayınlanan birbirinden değerli kitapların isimleri ve yayınlanış tarihleri şöyle:
Salih Zeki (28 Ocak 2020): Arsen Avagyan, yalnızca Türkiye komünist hareketi tarihinde değil, ama aynı zamanda Türkiye tarihinde ve Ermeni soykırımında çok tartışmalı bir yere sahip Deyr-ül Zor mutasarrıfı, Türkiye Komünist Teşkilâtı kurucu-yöneticisi Salih Zeki’nin yaşam öyküsünü, Ekim Devrimi’yle yaşadığı büyük dönüşümle birlikte ele alıyor.
Şefik Hüsnü (9 Şubat 2020): İlk kitabını da yıllar önce TÜSTAV Yayınları’na vermiş olan Gökhan Atılgan, bu çalışmada yaşamının ana hatlarını çizdiği Dr. Şefik Hüsnü’yü esas itibariyle Aydınlık dergisindeki yazılarıyla değerlendirmekte.
15’ler Hatırası (1 Mart 2020): Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluş kongresinin 100. ve Mustafa Suphilerin Karadeniz’de katledilişlerinin 99. yılında, bilinçli ömrünü ülkesinde barış, demokrasi ve komünizm ülkülerine adamış tüm önder ve militanların anısına saygıyla…
Tütüncülerin Tarihi (21 Mart 2020): 1923-24 Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nde Osmanlı İmparatorluğu’nun Selanik merkez, Kavala, Drama ve İskeçe gibi yerleşim birimlerinde; kitlesel bir biçimde tütün üretim ve işleme birimlerinde istihdam edilerek yoğun bir sendikal-siyasal mücadele deneyimi kazanan tütüncülerin siyasal kültürü de bu süreçte Yunanistan’dan genç Türkiye Cumhuriyeti’ne taşınmıştır.
100 Yılın Ötesinde Ekim Devrimi ve Türkiye (2 Nisan 2020): Erden Akbulut ve Erol Ülker’in bu derlemede bir araya getirdiği yazılar, Ekim Devrimi’nin yarattığı özgün bağlamın gerek Türkiye’nin ve gerek Türkiye komünist hareketinin kuruluş sürecine olan etkilerini ele almaktadır.
1940’ların Dergileri (28 Haziran 2020): 1940’lı yıllar dergileri üzerine M. Bülent Varlık’ın yıllardır büyük bir özen ve titizlik ile yaptığı çalışmaları 2 cilt halinde Sosyal Tarih Yayınları olarak sunuldu.
Mütareke’nin İlk Yıllarında İstanbul’da Direniş ve Sol (1 Temmuz 2020): Bu çalışma, İstanbul’da İttihatçı, komünist ve sosyalist çevreler arasında 1919 yılından başlayarak farklı düzeylerde temaslar kurulduğunu ve karmaşık bir ilişkiler ağının ortaya çıktığını göstermektedir.
TÜSTAV hakkında
Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı – TÜSTAV, Türkiye İşçi Partisi ile Türkiye Komünist Partisi’nin birleşmesiyle oluşan Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin I. Olağan Büyük Kongresi’nde alınan karar çerçevesinde, TBKP Genel Yönetim Kurulu’nun karar ve çalışmalarıyla 1992’de kuruldu. Nabi Yağcı, Ahmet Kardam ve Abdurrahman Atalay, Vakıf kurucuları oldular.
TÜSTAV, kurulduğu yıldan bu yana TKP, TİP ve TBKP hakkındaki bilgi ve belgeleri şimdiye kadar bulundukları yerlerden topluyor ve Türkiye Solu’nun Tarihi hakkında kitaplar yayınlıyor. TÜSTAV tüm bu faaliyetlerini, birçoğu bu tarihin öznesi de olan üye ve dostlarının katkı ve katılımlarıyla gerçekleştirmiştir. Varlığını bu kolektif emek ve özveriyle sürdürmekte.