Ordu’da sel felaketinin etkileri sürüyor. Kente giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkılan Cevizdere Köprüsü’nün 1960 yılında yapıldığını söyleyerek, iktidarının sorumluluğu olmadığı mesajını verirken, vaatlerde bulundu
Türkiye kentlerinde yaşanan sel felaketlerinde yüzbinlerce yurttaş mağdur olurken, çok sayıda hayvan yaşamını yitirdi, doğal yaşam alanlarında büyük tahribat yaşandı.İstanbul, Antalya, Rize ve son olarak Ordu’da yaşanan felaketlerin ardından maddi manevi mağdur olan yurttaşların mağduriyeti hala giderilmedi. Çamur ilçesine dönenen Antalya’nın Elmalı ilçesindeki yurttaşlar yaralarının sarılmasını beklerken, Ordu’ya giden ve öncesinde basın toplantısı düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaraların sarılması için ancak 2 ayda para aktarabileceklerini açıklamasıyla yurttaşları bir kez daha mağdur etti.
Bir yağış uyarısı daha
Bayram Sekmen isimli yurttaşın yaşamını yitirdiği Ordu için Meteoroloji uyarı da bulundu. Meteoroloji’nin yaptığı açıklamaya göre, Doğu Karadeniz kıyı kesiminde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.
Erdoğan’dan vaatler
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ünye merkezde konuştu. Erdoğan, 8 köprünün yıkıldığı sele ilişkin açıklamayı yaptığı bölgede yer alan Cevizdere Köprüsü’nün 1960’da yapıldığını söyledi. Sorumluluğu AKP iktidarının üzerinden atmaya çalışan Erdoğan, “Yıkılan köprü 1960 yılında yapılmış. Tesellimiz, 1 kardeşimizin dışında başka ölüm olmaması. Çok fazla ölüm haberi alabilirdik” dedi. Halka vaatlerde bulunan Erdoğan, ‘’Hedefimiz, 60’larda yapılan bu köprünün ihalesini yapmak. Bunun dışından 8 tane köprü var. Bu köprüleri de süratle yapacağız daha modern sistemlerle. Ama süre olarak hedefimiz sayın bakanıma da söylüyorum 3-4 sayı geçirmeden bitirmek. Bir taraftan da buraya Devlet Su İşlerini sokacağız” diye konuştu.
Fındığa zam kapıda
Yaşanan felaket bazı bölgelerde fındık rekoltesinin yüzde 30’unu alıp götürürken, denize sürüklenen mahsül ise Karadeniz’de bir fındık adası oluşturdu. Dünyadaki üretim payı yüzde 70 olan ve yıllık ihracat hacmi de 3 milyar doları bulan fındıkta, sel yüzünden yaşanan toplam rekolte kaybının ardından fındık fiyatların artışa gidileceği belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘Sel felaketinin vurduğu Ordu, Türkiye’nin toplam fındık dikim alanının tek başına yüzde 32’sine ev sahipliği yapıyor. Bölge fındığının rekoltesindeki kayıp göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde market raflarındaki fındık fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz gibi görünüyor” diye konuştu.
Fındıktan geçiniyor
Türkiye’nin 39 ilinde fındık üretimi yapılıyor. Fındık yetiştiriciliğinin çoğunlukla aile işletmeciliği şeklinde yapıldığı Türkiye’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre 400 bin aile yaklaşık 700 bin hektar alanda fındık üretimi ile uğraşıyor. Dikim alanlarına bakıldığında da, yine TÜİK verilerine göre, Ordu 20 bin 200 hektarlık alan ile en çok dikim yapılan il olarak öne çıkıyor. Giresun, 10 bin 100 hektarlık alan ile ikinci ve Samsun 9 bin 300 hektar ile üçüncü sırada yer alıyor. Rakamlara bakıldığında en çok dikim yapılan ilk üç kentin, Türkiye’de toplam dikim alanının yüzde 60’ına denk geldiği görülüyor.
HABER MERKEZİ