CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko ve Bedri Serter, Çeşme’nin çeşitli mevkilerinde çıkan orman yangınlarına dikkat çekerek, bölgenin imara açılmak istendiğine vurgu yaptı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri, İzmir’de son dönemde artan orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla açıklama yaptı.
Yangında bölge halkından 5 bin kişinin tahliye edilip, belediye tesislerinde ve Çeşme’deki özel otellerde misafir edildiklerini ifade eden CHP’li Vekil Kani Beko, yangınla ilgili şüphelerini dile getirdi. Yangının çıkış noktasının Balıklıova’da bulunan bir trafo olduğu açıklamasını inandırıcılıktan uzak bulduğunu belirten Beko, söz konusu trafo ile Ildırı arasında 15 kilometrelik bir mesafe bulunduğunu; iki ucu arasında böyle bir mesafe bulunan yangının tek merkezden çıkmış olma ihtimalinin olmadığını söyledi. Beko, “kasıtlı orman yangını” ile karşı karşıya olunduğu şüphesinin ağırlık kazandığını belirtti.
‘Canlılar yok oluyor’
Birinci ve ikinci derecede arkeolojik sit alanı olan alanın imara açılacağı endişesini bölge halkıyla birlikte son yıllarda çok fazla duyduğunu belirten Beko, “Türkiye’nin pek çok yerinde ve bölgemizde ne yazık ki yaz mevsiminde çok fazla yangın haberi alıyoruz. Ancak pek çoğunun altından kasıt çıkması insanlık için çok utanç verici bir durum. Canlılar yok olurken birileri buralarda yapacağı binaların resmine bakıyor olmalı. Yanan bölge de 2. derece SİT alanı olan çok özel bir bölge. Buraların imara açılacağı bölge halkı tarafından yıllardır endişe konusuydu. Şimdi yangının çıkma nedeni bile açıklanamayan bir yağma ile karşı karşıyayız sanırım. Ne olursa olsun bu işin takipçisi olacağız” diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise, birkaç gün önce Çeşme’nin Ildırı Mahallesi’nde başlayan ve büyük mücadeleyle kontrol altına alınan, yaşam alanlarını da tehdit eden yangınla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergeleri verdi.
‘Olayın takipçisi olacağız’
Serter, verdiği soru önergelerine dair yaptığı açıklamada, yangının çıkma sebebinin ne olduğunun en kısa sürede netleştirilmesi gerektiğine değindi. Serter devamla, “Yanan yerlerin tekrar doğaya kazandırılması gerekiyor. Bu toprakların hiçbir şekilde kişisel menfaat sahiplerine peşkeş çekilmemesi gerekiyor. Her yangın sonrası yanan yerleri takibe almış durumdayız, bunun böyle bilinmesini isterim” ifadelerini kullandı.
‘Acil önlem alınmalıdır’
Serter, yanan 200 hektarlık alanın aynı zamanda arkeolojik sit alanı olduğunu da hatırlatarak, “Sayın Bakan Ersoy’a da sesleniyorum, yanan bu bölgemize ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da çok önemli görevler düşmektedir. Özel koruma alanı olan bu bölgenin korunması ve gereken önemin bundan sonra daha da fazla verilecek tarihe ve tarih turizmine kazandırılması noktasında acil önlem alınmalıdır” diye konuştu.
İZMİR