Van’da 600 bin metrekare alana kurulan güneş santrali devreye giriyor. Kentin ihtiyacını karşılayacağı söylenen santralden üretilecek enerjinin nasıl dağıtılacağının belirsizliği kuşkulara neden oluyor
Türkiye’de güneşli gün sayısı ve güneş enerjisi verimliliği bakımından en önemli illerinden biri olduğu iddia edilen Van’da, 600 bin metrekarelik alanda Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulacağı duyuruldu. Akfen Holding tarafından Van’ın Edremit ilçesinde kurulacak olan GES’in, 20 megavatlık ilk etabında eylül ayına kadar üretime başlanması planlanıyor. 2011 yılında yayınlanan bir yasa ile 600 MW’lık GES lisans kotası 28 kentte tahsisi yapılmıştı. En yüksek tahsisin yapıldığı il ise 77 MW ile Van olmuştu. Akfen enerji ise 2015 yılında açılan ihalede 30 MW güç için bu sahayı almıştı. 20 MW’ın devreye gireceği 10 MW’ın ise gelecek yıl devreye alınacağı belirtildi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van’da “Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi” kurulması için başvuru yaptığını açıkladı. 600 bin metrekare üzerine kurulacak olan GES, Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi için önerilen alanın bitişiğinde yer alıyor. Van’ın Edremit ve Tuşba ilçelerindeki 3 farklı alanda GES’lerin inşa edileceği belirtiliyor. DAKA yaptığı açıklamada GES’lerin tamamı kurulduğunda Van’ın enerji ihtiyacını karşılayacağını açıkladı. Ancak bu enerjinin Van’da kullanılması mümkün değil. Çünkü enerji nakil hatlarına basılacak olan enerjiyi hangi dağıtım şirketine satılacağına firma karar verecek. Açıklamalarda ilin, ilçenin, şu kadar evin enerji ihtiyacı karşılanacak vurgusu, bölgede yaşayan insanlar için bir aidiyet duygusunu ortaya çıkarmanın amaçlandığı biliniyor. Bölgede hayvancılık ve tarımsal üretimlerin yapılamamasını sağlayan AKP hükümeti, Van’da bir şirketin kuracağı santralin Van halkı için kurulduğuna inanılmayı bekliyor. Örneğin şu an Şırnak’ta çalışan, inşa halinde olan ve yapımı planlanmış olan termik santrallerin toplam gücü 1500 MW civarında. Peki Şırnak’ın enerji ihtiyacı nedir? Van’ın bile 600 MW enerji ihtiyacından söz edilirken, Şırnak’ın ihtiyacı bunun çok altında.
Küresel ısınmaya etkisi
Almanya, ABD ve İngiltere üniversitelerinde yapılan bilimsel araştırmalar, güneşten elektrik enerjisi üretirken, panellerin çevre dostu olmadığını, içinde kanser yapan kimyasalların olduğu açıklanmıştı. Panellerde kullanılan kristal silikonun içindeki silikon tetra klorürün çok zehirli olduğunu, bitki ve hayvanları öldürdüğünü, insan sağlığını tehdit ettiğini araştırmacılar açıklıyorlar. Kaliforniya’nın Mojave çölündeki 1,600 hektarlık bir alanda kurulan GES’in yüz binlerce kuşun ölümüne yol açtığı açıklanmıştı.İngiliz bilim adamları ise, İngiltere’nin Swindon şehrinde kurulu olan dev bir güneş paneli tarlasını gözetim altına aldılar ve uzun süren çalışmalar yaptılar. Gelinen noktada, fotovoltaik panellerin mevsime göre çevresini 5 derece daha fazla ısıttığı ortaya çıktı. Devasa güneş tarlaları düşünüldüğünde, alanın altındaki toprak ve çevresindeki bitkiler normalden daha fazla ısınmış oluyor. Tarım arazileri işgal eden GES’ler toprağın zenginliğini de yok ediyor.
EKOLOJİ SERVİSİ