Feraşin Yaylası’nda bulunan 2 bin 921 rakımlı Çalyan Gölü, 5 yıldır gerçekleştirilemeyen Feraşin Doğa ve Kültür Festivali’nden dolayı ziyaretçisiz kaldı
Şırnak, Van, Hakkari üçgeninde (Botan) bulunan Feraşin Yaylası’ndaki Çalyan Gölü, 2 bin 921 metre rakım bölgenin ve Türkiye’nin en yüksek gölü olma özelliği taşıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Fahrettin Kılıç’ın geçtiği haberde, Çalyan Gölü, yazın yaylaya çıkan koçerler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir yerdir. Yaylanın doruğundaki bir çukurda yer alan ve hem kar suları hem de yer altı sularıyla daima beslenen göl, insan eli değmemiş doğası ve tertemiz suyuyla dikkati çekiyor. Kış aylarında büyük kısmı donan gölün kenarlarında Ağustos ayında olunmasına rağmen yer yer kar kütleleri bulunuyor.
Festival 5 yıldır yapılmıyor
Yüzmeye elverişli yapısıyla 2 bin 921 metrede bu keyfe olanak veren göl, 14-15-16 Ağustos günleri arasında Feraşin Doğa ve Kültür Festivali’ne ev sahipliği yapıyordu. Ancak festival 5 yıldır yapılmıyor. Atanan kayyumlar ve yaşanan çatışmalardan kaynaklı gerçekleştirilemeyen festival için yıllın bu aylarında göl kenarı insan seline dönüşüyordu.
Yaylada iki su kanalı
Eteklerinde koçerlerin çadırları bulunan Çalyan hakkında yüz yıllardır anlatılagelen rivayetler de bulunuyor. Anlatılanlara göre, beylikler döneminde bölgenin tanınan ağalarından Şekir Axa, esir aldığı 500 Ermeni ve Keldani erkeğini gölden yaylaya su kanalı açmak için çalıştırdı. Aylar süren çalışmanın ardından biri Nordiz köyüne diğeri ise Feraşin Yaylası’na olmak üzere iki su kanalı açıldı.
At üzerinde uzun saçlı kadın efsanesi
Bir başka efsaneye göre ise, gölde yaşayan uzun saçlı bir kadın yılın belli dönemlerinde bir at üzerinde suyun içinden çıkıp kimseye görünmeden tekrar suya dalıyormuş.
ŞIRNAK