HDP, CPT’nin İmralı’ya dair hazırladığı raporu Meclis gündemine taşıyarak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesinin nedenini sordu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) 6-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında ziyaret ettiği İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne ilişkin raporunu Meclis’e taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle verilen önergede, “CPT’nin raporuna göre; İmralı’daki tüm mahkumların bir araya gelebilme süresi haftada toplam 6 saat. Haftada 3 saat haricindeki tüm açık hava aktiviteleri yasaklanmış durumda. Sonuç olarak tüm tutuklular, çoğu zaman tecride tabi tutulmakta. Ayrıca yakınları ve avukatlarıyla görüşün özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası tamamen kaldırıldığına değinen CPT, Öcalan’ın sadece Ağustos 2019’da avukatlarıyla görüşebildiğini, ardından yine tüm ziyaret taleplerinin reddedildiğini ifade etmektedir” denildi.
Önergede ayrıca “İşkence yasağının ihlali olan bu rejim uygulamasından vazgeçilmesini ve revize edilmesini daha önceki raporlarına ek olarak bir kez daha talep eden CPT, görüşmelerin sistematik devamlılık gereğine işaret ederek İmralı’da gerçekleşen aile ve avukat görüşme sayısı hakkında, hükümetin aylık kendilerini bilgilendirme talebinde bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Önergede yer verilen sorular şöyle:
“* Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesinin iç ve uluslararası hukukta karşılığı nedir? İmralı’daki mahpusların iletişim hakkı neden engellenmektedir?
*Sayın Öcalan’a uygulanan tecridin hukuki dayanağı nedir? Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerde ve iç hukukta işkence olarak tanımlanan tecrit uygulamasına son vermeye yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
*Türkiye’nin üyesi olduğu AKPM’nin karar metninde belirtilen, Sayın Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara ilişkin çağrısını dikkate alıp, bununla ilgili yasal bir düzenleme çalışması mevcut mudur?
*CPT raporunun tavsiye kararlarında belirtildiği gibi, İmralı’daki mahpusların haberleşme ve görüş haklarını kullanmalarına ilişkin gerekli adımlar atılacak mıdır? İmralı’da gerçekleşecek aile ve avukat görüşü hakkında CPT’ye aylık bilgilendirme yapılacak mıdır?
*İmralı’daki tecritle ilgili daha önce verdiğimiz önergelere yanıt verilmemesinin sebebi nedir? Bu önergeler yanıtlanacak mıdır?
*CPT, Türkiye’deki cezaevlerinde kötü muamele ve işkence tespit etmiş ve Türkiye Hükümetini bunu sonlandırması için uyarmıştır. CPT’nin bu uyarısı dikkate alınmış mıdır? İşkence ve kötü muameleyi sonlandırmak için ne tür adımlar atılmıştır? Mahpuslara işkence ve kötü muamelede bulunan kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?”
ANKARA